Es creu popularment que els peixos tenen una capacitat de memòria de només 30 segons, però científics canadencs han demostrat que això està lluny de la realitat perquè, de fet, aquests animals poden recordar el context i associacions fins a 12 dies després.

Aquests autors d'una nova investigació van estudiar els cíclids africans (Labidochromis caeruleus), una espècie popular dels aquaris. Aquests peixos demostren molts comportaments complexos, entre ells agressivitat, portant als investigadors a predir que podrien ser capaços de realitzar avançades tasques de memòria.

Cada peix va ser entrenat per entrar en una zona concreta de l'aquari per rebre un premi de menjar, amb cada sessió d'entrenament amb una durada d'uns 20 minuts. Després de tres dies, es va donar als peixos un temps de descans de 12 dies i després se'ls va reintroduir en la seva àrea d'entrenament i es van gravar els seus moviments.

Els investigadors van veure que els cíclids van mostrar una clara preferència per l'àrea associada amb la recompensa de menjar, el que suggereix que van recordar les experiències anteriors de l'entrenament. D'altra banda, els peixos van ser capaços de revertir aquesta associació després de noves sessions de formació en què el premi del menjar es va vincular amb un estímul diferent.

Per als peixos que viuen en estat salvatge, la capacitat d'associar llocs amb el menjar podria ser vital per a la supervivència. "Els peixos que recorden on es troba el menjar tenen un avantatge evolutiu sobre aquells que no", afirma el científic principal d'aquest treball, Trevor Hamilton. "Si són capaços de recordar que certa àrea conté els aliments sense l'amenaça d'un depredador, aconseguiran tornar a aquesta zona.

Disminucions en la disponibilitat d'aliments podria promoure la supervivència de les espècies que poden recordar la ubicació de les fonts d'aliments ", afegeix. Els cíclids silvestres tenen una dieta variada que inclou cargols, petits peixos, insectes i plantes, i es creu que aprenen a relacionar ubicacions amb la seva font preferida d'aliments. els investigadors ara estan analitzant si la força dels records dels peixos es veu afectada per les condicions ambientals o els fàrmacs.