Si hi ha una característica que defineix el caràcter dels gats aquesta és la independència. En aquest sentit, la majoria es comporten de forma absolutament autònoma respecte els humans amb els quals conviuen. Un estudi realitzat per un equip d'experts en veterinària conductual de l'Escola de Ciències de la Vida de la Universitat de Lincoln (Regne Unit) va posar de manifest que mentre els gossos perceben els seus amos com a part d'un entorn en el qual es poden sentir segurs, en el cas dels felins no senten d'aquesta forma la seva relació amb els humans com un refugi protector. D'aquesta manera, un gat no necessita tenir una persona al seu costat per sentir-se segur en l'entorn que li envolta.

Aquest factor, fonamental per entendre l'autonomia, independència i caràcter solitari dels gats, explica que no sempre resulti senzill adonar-se de si realment la nostra mascota se sent a gust amb nosaltres. De fet, la peculiar personalitat dels gats i l'afició per la solitud de molts d'ells sol ser font de dolents entesos, frustració i incomprensió per part dels seus amos.

En qualsevol cas, malgrat que entendre el ´llenguatge´ dels gossos resulta més senzill que el dels *felinos, també aquests últims ens llancen missatges que permeten esbrinar si realment estan a gust amb la nostra companyia i ens volen. En aquestes línies, t'ajudem a entendre els signes que ens ajudaran a identificar-los.

Roncs. Els motius dels roncs d'un gat poden ser variats, però per regla general aquest peculiar so indica confiança, felicitat o benestar amb l'entorn. Així, si el teu gat ronca és molt probable que t'estigui indicant que està a gust.

Fotos: GettyImages

Mossegades. No, no ens referim a les mossegades que fan mal, sinó que parlem de les anomenades ´mossegades d'amor´. Es produeixen quan et mosseguen de forma suau i no agressiva i els experts ho relacionen amb mostres d'afecte.

'Regals'. Malgrat ser animals domèstics, els gats mantenen intacte el seu instint de caçador. Encara que no sigui molt agradable, si la teva mascota es presenta a casa amb un 'regal' -per exemple, un ratolí mort-, pots estar segur que et vol.

Cops de cap. L'aroma és una part fonamental de les vies de comunicació dels gats, uns animals que posseeixen unes glàndules en el cap. En fer un gest com si et donés un cop de cap, acció que també realitzen amb altres gats, en realitat t'està traspassant aquests senyals per marcar-te com un company ´amic´.

Fotos: GettyImages

Llepades. Un signe distintiu dels gats és el seu fervor per la neteja. Si el teu gat et llepa, per exemple el pèl o les orelles, pots donar-te per satisfet, ja que t'està transmetent en realitat que formes part del seu cercle de confiança.

Lloc per dormir. A l'hora de dormir, els *felinos senten especial predilecció pels llocs calents i *mullidos. Quan estan dormint els gats són més vulnerables, per la qual cosa si per tirar una migdiada trien estar al teu costat o fins i tot damunt de tu, és que realment et volen.

Fotos: GettyImages

Moviments de la cua. La cua ens dóna molta informació sobre l'estat d'ànim d'un gat. Amistós, submís, alerta? són estats d'ànim que es poden percebre observant la cua del teu gat. Si la té en alt i realitza moviments ràpids com espasmes, t'està dient que està feliç de veure't.

Jugar a la teva falda. Els gats realitzen aquest gest com un reflex de la seva etapa de petits. Amb ell, rememoren la seva etapa feliç de la infància. Així que si la teva mascota juga a la teva falda, mostra't feliç que hagi triat la teva panxa per realitzar aquest gest.

Parpelleig lent. Els ulls són una altra de les vies més importants de comunicació dels gats. Si la teva mascota et mira fixament als ulls i parpelleja lentament, una acció que ha estat batejada com a ´petó de gat´, pots sentir-te afortunat. T'està dient que t'estima.

Fotos: GettyImages

Posar-se panxa amunt. Els felins només adopten aquesta posició davant de persones de la seva més absoluta confiança, ja que en aquesta posició estan completament indefensos.