Arriba una nova edició de l´Exposició Internacional Canina de Girona, més coneguda com a Expocanina, que tindrà lloc aquest cap de setmana al Palau de Fires de Girona. Enguany, una gran varietat de gossos mostraran la seva bellesa en un certamen que organitza l´Associació Canina Unió Cinòfila de Catalunya.

Dels gossos participants, i segons indica Maite Gonzalbo, la presidenta de l´associació, més de 300 provenen de França, i un 30% són criadors.

Enguany, hi haurà set jutges de competició. D´aquests, quatre són de Girona i la resta de l´estranger.

Les races que més representació tindran en la competició són el Chihuahua, el Golden, l´American Stanford, el Labrador, el dòberman, el buldog anglès, el gos d´atura català i el husky siberià.

A nivell internacional, el calen­dari d´exposicions d´aquestes característiques és molt extens. A Catalunya, n´hi ha quatre en el calendari. Una de les més importants és la de Girona, que suscita molt interès. «És una de les cinc competicions espanyoles amb més participació», explica Gonzalbo. L´Expocanina de Girona és una exposició puntuable per a les competicions Mare Nostrum Winner Cup 2017, en la categoria d´adults, i Mare Nostrum Teen Winner Cup 2017, en la categoria júnior.

Una exposició canina és un concurs on jutges familiaritzats amb diferents races avaluen la qualitat i com està conformat un gos en comparació amb l´estàndard de la raça. En els nivells més alts hi ha el campionat de totes les races, que té classes separades per a la majoria de castes. També hi ha exposicions per a una raça o grup específic organitzades generalment pel club o associació respectiu i es coneixen com a exposicions d´especialitat o monogràfiques.

Així, enguany també hi haurà una exposició monogràfica de dàlmates i una altra de cane corso, segons s´ha programat.

Els jutges canins tracten d´identificar aquells gossos que s´enquadren millor dins dels estàndards publicats per a cada raça. Això pot ser un gran repte, pel fet que moltes avaluacions seran necessàriament subjectives. Per exemple, què significa exactament «cap allargat» o «actitud alegre», descripcions que es poden trobar en els estàndards de raça?

Durant aquest cap de setmana Expocanina de Girona obrirà al públic al Palau de Fires avui i demà. Al llarg de les dues jornades els visitants podran veure les diferents exposicions comercials i també les diferents proves i concursos que s´han programat. Per la jornada de demà hi ha diferents concursos, dividits en set grups. Les races presents a la competició seran dàlmata, beagle, llebrer afganès, bull terrier miniatura, terrier de Yorkshire i terrier escocès, entre d´altres.

Per diumenge, la jornada inclou també els concursos dividits en cinc grups. Les races presents seran mastí napolità, gran danès, mastí espanyol, dòberman, terrier de Boston i bichon maltès, entre d´altres. Les finals s´han programat per diumenge a les 4 de la tarda.