Quan la Policia Local de Bergondo va localitzar a Marley el seu estat era tan lamentable que els agents no podien distingir on estava les cap i on la cua d'aquest gos. Marley era només una bola de pèl, un embull de rastes indomables barrejades amb porqueria acumulada durant mesos.

Els policies van trobar a aquest gos d'escassos dos anys lligat a la reixa d'entrada a una finca al lloc de Raxas, sol, al costat d'un plat amb restes de menjar. "Al principi no hi havia qui s'acostés", expliquen des de Servigal, l'empresa que presta el servei de llaceries a la comarca.

Aquest mestís de color negre va estar sotmès a una situació tan continuada de maltractament que es regirava al menor intent dels humans de tocar-lo. Els responsables de Servigal relaten que la situació d ' "abandonament extrem" en què es trobava va fer que els veterinaris es veiessin obligats a sedar-lo per poder rentar-lo, tallar-li els cabells i desparasitar-lo.

"Creiem que va estar lligat tot aquest temps sobre de la seva pròpia porqueria", relata Rosa Guerra, responsable de l'empresa de llaceries, que no dubta a titllar de "terrorífic" l'estat en què es va trobar l'animal. "A l'estar lligat, el pobre no tenia forma humana de sortir, no podia lliurar-se de la brutícia", explica indignada.

La imatge de l'abans i després d'aquest gos al que algun desaprensiu va deixar lligat a una reixa i abandonat a la seva sort parla per si sola. Alliberat de tota la brutícia, Marley és ara un bonic mestís negre que a poc a poc aprèn a conviure amb els humans. Ara sí que accepta les carícies dels empleats de Servigal que van dedicar hores a desparasitar-lo i que el van batejar amb el cognom del rei del reggae. "És molt bo i afectuós", assegura Rosa Guerra, que espera que aquest petit mestís trobi ara un propietari que esborri totes les seqüeles provocades per l'abandonament, visibles en uns ulls que no poden evitar mirar amb recel els desconeguts.