La compravenda de vehicles entre particulars és una pràctica bastant habitual; no obstant això, també s’hi corren riscos. Així, doncs, cal conèixer la incertesa que envolta aquesta mena de contractes.

1.- Si compro el vehicle a un altre particular, quina és la llei que s’ha d’aplicar a aquesta transacció?

Quan el contracte de compravenda és entre dues persones físiques particulars, la llei que s’aplica a aquesta mena de contractes és només la voluntat de les parts i que complementa el Codi Civil. Això no és així quan el venedor és un professional de l’àmbit. En aquest cas s’hi hauria d’aplicar la legislació de defensa dels consumidors.

2.- Quines clàusules s’acostumen a incloure en aquests tipus de contractes?

Com s’ha esmentat al punt anterior, i com que es tracta d’un contracte privat, regeix el principi d’autonomia de la voluntat, per mitjà del qual es poden pactar les condicions que les parts creguin convenients als interessos respectius. Existeixen algunes clàusules i condicions, però, que són les habituals a les compravendes d’aquesta mena de béns mobles:

- Els impostos derivats d’aquesta compravenda són a càrrec del comprador.

- Inexistència de cap càrrega o gravamen sobre el vehicle objecte de la compravenda, ni d’impost o sanció pendent a la data de formalització del contracte. (Si no és així, s’ha d’incloure a la clàusula que el venedor es compromet a regularitzar la situació a càrrec seu).

- El comprador es farà càrrec de tantes responsabilitats es puguin generar com a conseqüència de l’ús o propietat del vehicle, des del moment del lliurament.

- El venedor és al corrent de les obligacions derivades de la ITV.

3.- Què passa pel que fa a l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM)?

La persona que n’és propietària l’1 de gener, té l’obligació de pagar la totalitat de l’impost, malgrat que posteriorment hagi transferit o venut el vehicle. La persona titular a aquesta data en serà l’única responsable tributària davant l’Administració.

4.- El venedor ha de proporcionar la documentació que fa referència a aquesta liquidació?

Sí, a les compravendes de vehicles entre particulars, el venedor ha d’entregar la documentació del vehicle i també n’ha d’entregar el contracte de compravenda i l’acreditació que el vehicle està al dia del pagament de l’Impost de Vehicle de Tracció Mecànica.

En qualsevol servei de gestoria et poden informar detalladament dels tipus de documents que es requereixen.

5.- Què passa pel que fa a l’Impost de Transmissions Patrimonials i Actes Jurídics Documentats?

La liquidació correspon, normalment, al comprador del vehicle, però com s’ha esmentat, admetria acord del contrari pactat al contracte de compravenda.

Els vehicles amb antiguitat superior a 10 anys i on el venedor sigui una societat estan exempts del pagament d’aquest tribut.

En qualsevol cas, es necessita una sèrie de documentació que s’ha d’aportar per tal de liquidar aquest tribut.

6.- Què succeeix si, un cop s’ha efectuat la compravenda, el vehicle presenta problemes?

El venedor està obligat, durant 6 mesos, a reparar els vicis ocults del vehicle, sempre que no es veiessin. El comprador té l’opció de desistir del contracte o bé gaudir d’una rebaixa del preu proporcional al problema del vehicle detectat. En aquest cas, la rebaixa l’haurà de fixar un pèrit.

Pot incloure’s al contracte una clàusula que permeti al venedor eximir-ne la responsabilitat per problemes o vicis ocults. Aquest efecte s’aconsegueix estipulant que el comprador té constància de l’estat actual del vehicle al moment de la compravenda, però se n’exclouran sempre els vicis que tinguin l’origen a la manipulació o mala fe del venedor.

7.- Si hi ha cap conflicte, qui serà el responsable de resoldre aquesta qüestió?

En aquests casos, com que es tracta de contractes entre particulars, no es poden utilitzar les vies de reclamació que preveu la legislació de defensa dels consumidors i usuaris. Així, doncs, caldrà recórrer als tribunals ordinaris que corresponguin, encara que es pot pactar al contracte que les parts se sotmetran als tribunals d’una determinada localitat.