Durant l'hivern es produeixen sovint fenòmens meteorològics adversos com la neu, el glaç, la boira, la pluja i el vent, que alteren significativament les condicions de la circulació i multipliquen les dificultats en els desplaçaments per carretera. Això provoca en el conductor fatiga visual i un augment de la tensió nerviosa que, al seu torn, fan disminuir l'atenció en la conducció.

La manera de superar tots aquests inconvenients consisteix en tenir sempre presents les dues regles bàsiques per a la conducció a l'hivern: la prevenció i la prudència, que ens permetran de circular per carretera en aquesta època de l'any en les millors condicions de seguretat viària.

Prevenció (abans del viatge)

Abans de sortir de viatge en aquesta època cal prendre tot un seguit de mesures per tal d'evitar qualsevol incidència previsible a la carretera.

a) Poseu a punt el vehicle mitjançant una revisió. A l'hivern, el vehicle i els seus elements estan sotmesos a unes condicions ambientals més severes que durant la resta de l'any, i cal prendre les mesures preventives necessàries.

Reviseu el bon estat mecànic del vehicle i, especialment, dels frens.

Comproveu les escombretes i el funcionament de l'eixugaparabrises i del vidre tèrmic.

Comproveu l'enllumenat del vehicle, els llums antiboira i els seus reglatges.

Comproveu els nivells de líquid de frens i d´oli, del líquid anticongelant i del de l'eixugaparabrises.

Netegeu el vehicle, els vidres, fars, llums antiboira, pilots, retrovisors i reflectors per tal de «poder veure-hi i que us vegin».

Comproveu la pressió, el relleu i les ranures dels pneumàtics (mínim 1,6 mm) per tal de garantir-ne una bona adherència a la carretera i d´evitar el lliscament.

Porteu els recanvis imprescindibles, com ara:

- Roda de recanvi amb la pressió necessària i eines d'instal·lació, joc de reparació de rodes, etc.

- Joc de llums en perfecte estat i eines d'instal·lació.

- 2 triangles d'avaria.

També convé portar sempre:

- Llanterna d'emergència, baieta antibaf, rasqueta per al glaç.

- Cadenes (i guants per instal·lar-les).

b) Planifiqueu el viatge. En aquesta època les condicions meteorològiques són molt variables, de manera que cal examinar amb cura l'itinerari més adient per a cada situació.

Consulteu el servei d'informació de trànsit:

- Internet: www.dgt.es

- Telèfon: 900 123 505

i demaneu informació sobre l'estat de les carreteres que hàgiu d'utilitzar i també de possibles itineraris alternatius en cas de mal temps. Escolteu també els butlletins informatius que difon el servei d'informació de trànsit a través de les emissores de ràdio de tot el territori.

Programeu el pla de viatge tenint en compte les persones que us acompanyaran (infants, gent gran, etc.), aturades i descansos, meteorologia i itineraris.

Porteu el dipòsit de combustible ple, ja que us serà d'utilitat en qualsevol situació.

Porteu roba còmoda per a la conducció i roba d´abric o mantes per si es produeix una emergència.

Prudència (durant el viatge)

Durant la conducció podem ensopegar amb qualsevol fenomen meteorològic i, per tant, convé estar preparat per reaccionar-hi de manera segura.

a) Aneu amb compte amb la velocitat i la distància de seguretat. Qualsevol incidència meteorològica afecta la conducció de dues maneres, que poden donar-se simultàniament o per separat:

Disminueix la visibilitat.

Disminueix l'adherència entre el pneumàtic i la calçada.

Per això, si trobeu neu, glaç, boira, pluja o vent a la carretera disminuïu la velocitat i augmenteu la distància de seguretat.

b) Mantingueu-vos puntualment informats durant el viatge. La informació puntual ajuda a prendre decisions pel que fa a la ruta més adequada i a evitar problemes.

c) En situacions extremes, atureu-vos fora de la calçada. Quan, a causa de precipitacions importants o condicions meteorològiques extremes, la circulació impliqui grans dificultats i posi en perill la seguretat viària, atureu-vos fora de la carretera en un indret adient fins que sigui possible reprendre el viatge.

Comuniqueu a les persones que us esperen al lloc de destinació que arribareu amb retard a causa del mal temps.

d) Faciliteu l'ajuda i el manteniment de la via. Presteu atenció als vehicles de les forces de vigilància, d'urgències i de manteniment de carretera, i cediu-los sempre el pas amb la finalitat que puguin accedir en tot moment a qualsevol punt de la via.

A més a més d'aquestes dues regles bàsiques, cal observar tot un seguit de consells i normes específics per a cada mena de les diferents incidències meteorològiques, perquè hi ha certes diferències entre la neu, el glaç, la boira, la pluja i el vent que ens puguin afectar a la carretera.