«El sector de l'automoció té un interès estratègic per al govern per la seva creació de mà d'obra qualificada i competitiva, les seves grans inversions en recerca, desenvolupament i investigació i la seva capacitat exportadora», va manifestar José Manuel Soria, ministre d'Indústria, Energia i Turisme en la clausura de la 10a edició del lliurament de premis del Cotxe de l'Any dels Lectors, organitzada per Editorial Prensa Ibérica, La Vanguardia i Autofácil.

El paper prioritari del motor tant en el vessant «industrial com l´econòmic» va ser subratllat per Soria, que va destacar la importància d'un sector «de llarga tradició, amb més de 60 anys d'història i gran presència de multinacionals instaurades a Espanya, que donen mostra de la fortalesa que ofereix el nostre país, per damunt dels avatars de l'actual situació econòmica». Un sector que és responsable del «6,6% de l'ocupació nacional, en llocs directes, i que situa el nostre país com el segon productor en l´àmbit europeu».

El ministre canari, com Francisco Javier Moll de Miguel, president d'Editorial Prensa Ibérica, va equiparar el paper de la indústria de l'automòbil amb el pes del turisme en l'economia espanyola, i va confiar en el protagonisme del motor en la recuperació de la crisi. Moll va afegir que el Cotxe de l'Any dels Lectors té el «valor afegit de ser un premi el caràcter participatiu del qual a través de les votacions de milers de persones potencia l'efecte multiplicador i prescriptor de la premsa». Fernando Sáiz, en representació d'Audi España, en recollir el guardó de mans d'Enrique Hernández, president del Grup Luike, va manifestar l´especial satisfacció que suposa rebre un premi que té com a protagonistes els lectors, que s'han decantat per un producte clau per a l'estratègia d'Audi com el Q3, un model amb ADN alemany i DNI espanyol perquè es fabrica a Barcelona».

Carlos Godó, conseller delegat del Grup Godó, va lliurar el Premi Nom del Motor al president de Repsol, Antoni Brufau, que el va rebre com el reconeixement a la tradició d´«innovació i tecnologia, punt imprescindible de la contínua recerca de nous horitzons en el sector energètic, i sempre amb ­l'objectiu de ser percebuts com una companyia responsable». Al seu torn, va reiterar el compromís que té Repsol amb el món de l'esport en totes les disciplines del motor al més alt nivell mundial, que la companyia patrocina des de fa més de 20 anys.

Francisco Javier Moll va lliurar el premi Marques del Motor a l'ambaixador del Japó, Satoru Satoh, que va rebre el guardó en nom de les empreses nipones de l'automoció «pel seu treball de superació que ha aconseguit recuperar la capacitat productiva del sector, després del tràgic sisme submarí de l'any passat». Satoh va agrair, així mateix, aquesta nova mostra de solidaritat i suport rebuda des d'Espanya, que encoratja els japonesos a continuar la seva activitat.

A l'acte hi van assistir més de 200 persones, entre les quals hi havia vint representants de marques japoneses, l'exministre i actual president de la Fundació Espanya-Japó, Josep Piqué; el secretari general del ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, Luis Valero, i el director general de Trànsit, Pere Navarro.

L´Audi Q3, Cotxe de l'Any dels Lectors 2012

L´última incorporació al catàleg tot terreny d´Audi, el Q3, va passar a ampliar la llista de vencedors del Cotxe de l´Any dels Lectors. Amb aquesta distinció, la firma alemanya obté el seu tercer Cotxe de l´Any dels Lectors, menció aconseguida en el seu any inaugural (2003) per la seva berlina A8 i el 2007 amb el ­primer component de la seva gamma Q, el Q7.

Altres models que han rebut aquest premi, que atorguen els usuaris, han estat el BMW Sèrie 5 (2004), Citroën C4 (2005), Alfa Romeo 159 (2006), Ford Mondeo (2008), SEAT Ibiza (2009) i els Opel Astra (2010) i Meriva (2011).