Mentre hi hagi petroli, els vehicles elèctrics seran la tria d´aquells conductors més sensibilitats per la qüestió ambiental. Hi ha massa interessos en joc perquè les grans companyies privades i també les administracions públiques vulguin renunciar als beneficis de l´or negre per amor al planeta. I això que l´ONU ha fet públic aquesta setmana que considera insostenible el nostre món si continuem mantenint (la part rica del planeta, és a dir, tots i cadascun de nosaltres, no ho oblidem) aquest ritme devastador de consum que ni la més galopant de les crisis pot aturar. Mentre no arriba l´aposta total pel vehicle elèctric, i més enllà de declaracions de bones intencions, hi ha vehicles que fan un pas decidit en aquell concepte que la indústria automobilística ha convingut a anomenar eficiència. I el resultat d´aquesta política és clarament visible en models que el que avui portem a les nostres pàgines setmanals de prova, el Seat Altea Ecomotive. Un cotxe que, impulsat per un motor turbodièsel 1.6 TDI de 150 cavalls de potència i dotat de filtre de partícules DPF i sistema d´injecció directa per conducte comú, aconsegueix unes emissions de CO2 de tan sols 119 g/km, cosa que, de retruc, permet al comprador beneficiar-se d´importants avantatges fiscals, ja que s´estalvia l´impost de matriculació, que és un bon pessic si hi afegim les promocions que actualment està fent la firma de Martorell.

Els enginyers de Seat han aconseguit una reducció de 20 g/km respecte a les versions amb motor 1.9 TDI de 105 CV, gràcies, principalment, a la utilització d´un dispositiu Start/Stop i d´un altre de recuperació de l´energia. El sistema Start/Stop funciona tot sol: para automàticament el motor quan el conductor atura el vehicle, posa la palanca del canvi en punt mort i aixeca el peu de l´embragatge, i el torna a engegar tan bon punt torna a trepitjar l´embragatge per posar primera. Com hem dit, l´Altea Ecomotive també incorpora un dispositiu de recuperació que permet aprofitar l´energia procedent de l´alternador quan s´aixeca el peu de l´accelerador o es trepitja el fre. Tot plegat redueix el treball del motor i permet reduir el consum de combustible. Així mateix, la caixa de canvi, manual de 5 velocitats, ha estat modificada per aconseguir el mínim consum de gasoil tant per ciutat com per carretera. En una de les esferes del quadre de comandaments hi ha un indicador que recomana quina marxa és la més òptima a cada moment, més que res per convidar a conduir amb el motor a les mínimes revolucions possibles.

Tot i l´orientació de vehicle econòmic que té l´Altea Ecomotive, a Seat han estat fidels a la filosofia de la casa i es pot dir que aquesta versió del monovolum mitjà de la marca té prou nervi a l´hora d´accelerar si n´hi demanem. És capaç de fer una punta de 183 km/h i de passar de 0 a 100 km/h en 12,2 segons, i això amb una mitjana de consum de només 4,5 l/100 km.

Un automòbil sense defectes

L´Altea ja és un vell conegut nostre. Tots el tenim prou vist, però aquest grau de maduresa té la seva contrapartida positiva, i és que tots els possibles aspectes corregibles ja han estat rectificats. Continua tenint un disseny actual, perquè al seu moment va trencar motlles i ha estat actualitzada amb diferents retocs com la nova lluna del darrere. El volant i els interruptors del sistema de climatització, així com els de l´enllumenat, també s´han redissenyat. Recordem que els seients del darrere de l´Altea permeten un desplaçament longitudinal gràcies al qual es pot ampliar l´espai del maleter quan convingui. I a la zona de càrrega hi trobarem un doble fons que, per exemple, resulta molt útil per transportar objectes com ara patinets, botes o bastons d´anar a esquiar o esquís infantils sense menjar-se l´espai habitual destinat a càrrega.

El més estable de tots

L´Altea té unes reaccions pròpies de turisme, és a dir, absència total de balanceig en el pas pels revolts, rapidesa de reaccions a les ordres del volant i precisió absoluta en la traçada. A part d´un altíssim grau de seguretat activa que es percep de seguida perquè trepitja l´asfalt amb molt d´aplom, l´Altea és un cotxe que, tot i la seva orientació familiar, permet gaudir al volant. Cosa que no poden dir altres rivals del seu mateix segment.