Per fi ha arribat l´estiu. Ara toquen aquests llargs períodes de torrar-se al sol a la platja. Molts desafortunats han de recórrer llargs quilòmetres per gaudir de l´aigua salada del mar. Si vostè és un d´ells i pensa traslladar-se en el seu vehicle propi, els oferim una sèrie de consells perquè les vacances siguin ben tranquil·les, sense cap sobresalt inesperat.

Posada a punt del cotxe abans del viatge

Comprovi tots els nivells del vehicle, com ara el de l´aigua, l´oli, el líquid per als eixugaparabrises o el líquid de frens. També l´estat de la bateria i dels borns. Tingui en compte el dibuix dels pneumàtics, la banda de rodament i la pressió dels pneumàtics que indica el fabricant per a càrrega elevada, inclosa la roda de recanvi. Vigili amortidors, llums, i comprovi que du recanvis.

Examini els elements obligatoris que ha de portar al vehicle: parella de triangles d´emergència, gat, eines, jocs de llums i fusibles de recanvi, sense oblidar incorporar, preferiblement en la guantera, una armilla reflectora.

Dugui originals, o còpies compulsades, del permís de circulació, la fitxa de la ITV i el rebut en vigor de la seva assegurança, així com un duplicat del joc de claus del vehicle.

Si viatja per un país de fora de la Unió Europea, és necessari dur la Carta Verda; a més, necessita disposar del permís internacional de conduir. Pot obtenir-lo en les prefectures de Trànsit o a CEA, entre altres.

Programi el viatge amb antelació, i eviti, tant com pugui, els dies de més afluència de trànsit. Pot informar-se del trànsit en el telèfon de la DGT. Conegui el camí, rutes alternatives, on menjar, on reposar i fins i tot on dormir, i els tallers oficials de la marca del seu vehicle més pròxims.

És convenient que tingui el telèfon de la seva companyia d´assistència en viatge a mà, perquè en cas d´incidència, evitar sobresalts.

Arribada a la platja, on aparcar el vehicle?

Si pot ser, el millor lloc per deixar el cotxe és en un pàrquing. Intentar deixar el vehicle a l´ombra, però mai d´arbres, ja que la resina és molt corrosiva de la pintura i pot fer-la malbé. Si no hi ha altra solució, es deixarà el cotxe al sol.

El vehicle es pot reescalfar al sol i amb el pas del temps apareixen problemes mecànics. Certs colors, com tons clars i blanc, són els més convenients perquè absorbeixen menys la calor. S´aconsella que, en aquesta època, en pujar al cotxe s´abaixin les finestretes abans de posar l´aire condicionat, perquè es ventili de manera natural.

Si du...

Nens. Busqui les hores de menor radiació solar -matí o capvespre- i fer desocupades periòdiques. A més, cal dur a mà tots els utensilis necessaris per a la seva comoditat: joguines, begudes... Sempre han d´anar ben subjectes amb sistemes de retenció infantil, que han de ser homologats al seu pes i talla.

Animals. Tingui dispositius especials quan viatgi amb animals.

Aparells de platja. Eviti, si és possible, l´excés d´equipatge, intentant no usar la baca del vehicle. Vigili que no hi hagi elements solts en l´interior del vehicle, ja que en cas de frenada brusca es poden convertir en projectils.

Perquè no s´espatlli el cotxe a la platja

ROBA MOLLA. Aquesta, juntament amb la sorra danyen la tapisseria del vehicle. Per a això és convenient entrar en el vehicle amb el vestit de bany i les tovalloles ben secs i, si pot ser, nets. Si té pressa, és millor canviar-se de roba i ficar-la en una bossa.

SALITRE, BRISA. Si es va durant poc temps a la platja, el seu efecte en la carrosseria del cotxe tot just serà perceptible. No obstant això, el salitre és un corrosiu molt potent de la xapa del cotxe, i la brisa arrossega tot tipus de partícules que amb el temps danyen la pintura i fins i tot la carrosseria. Si es pretén evitar això (encara que no és significatiu amb uns dies de platja), intenti deixar el vehicle estacionat en un aparcament.

Mai deixi en el vehicle..

Qualsevol objecte de valor i a la vista. No deixi la documentació del vehicle a la vista ja que podrien fer un duplicat i li comportaria molts procediments judicials. En la mesura que pugui no deixi a la vista cap objecte de valor, i si es pot, no el deixi tampoc en el maleter del vehicle.

Com deixar el cotxe a punt al retorn de les vacances

Si són unes vacances curtes, n´hi ha prou amb una rentada exhaustiva del vehicle, aplicar-li cera i altres elements per deixar la carrosseria en perfectes condicions. Si es tracta d´un viatge més llarg, i ha usat molt el cotxe, és convenient fer també un rentat de baixos i dur-lo al taller si sorgeix algun problema.

És preferible viatjar durant el dia, sobretot si té problemes de vista o és procliu a quedar-se adormit. Si és al·lèrgic, i pren antihistamínics, consulti el seu metge abans de viatjar, ja que poden produir somnolència. Disposi d´ulleres de correcció de recanvi.

Altres consells

No faci una conducció continuada durant molt temps. És recomanable que descansi cada dues hores o 200 quilòmetres. Al més mínim símptoma de cansament, pari durant almenys 15 minuts, prengui aire o descansi el temps necessari. No es fixi una hora d´arribada a la seva destinació, ja que així només aconseguirà posar-se nerviós i conduir de manera imprudent.

Utilitzi roba còmoda i folgada durant el viatge. Per a llargs trajectes, és convenient una alimentació lleugera. Els aliments han de ser rics en proteïnes i vitamines, eviti els menjars grassos, l´excés de calories o flatulències. Tots han de dur sempre posat el cinturó de seguretat. No consumeixi alcohol si ha de conduir, ja que disminueix els reflexos, crea una sensació d´eufòria i una falsa seguretat, fins i tot en els seus nivells més baixos.

Vigili atentament la normal circulació de la via, no es distregui en la conducció. També, quan circuli a la nit, disposi sempre d´aire fresc i d´una música animada, això evitarà la somnolència.

Si ha de menjar, beure o parlar amb un mòbil, faci-ho mentre pari a a descansar. També si ha de consultar algun mapa, que algun passatger li indiqui el camí, aturi´s en els llocs on pugui fer-ho.

No superi en cap cas els límits legals de velocitat. No circuli sense tenir correctament assegurat el vehicle.

És convenient dur una farmaciola amb analgèsics, benes, desinfectant, antidiarreics i antibiòtics d´ampli espectre, que cobreixi diferents infeccions.

Disposi d´ulleres de correcció de recanvi.

Mantingui en tot moment la distància de seguretat, circuli sempre per la dreta, excepte per avançar, i retorni com més aviat millor al carril de la dreta.