Una de cada cinc cadiretes infantils han estat qualificades com a dolentes o molt dolentes en les últimes proves sobre la seguretat dels sistemes de retenció infantil (SRI) que periòdicament realitzen els clubs automobilístics europeus, entre els quals l´espanyol RACE (Real Automóbil Club Automobilístico), i les conclusions de les qual s´han presentat recentment.

En canvi, gairebé la meitat (48%) han estat avaluades com a bones i el 30% es va quedar en un acceptable. Uns resultats sobre els quals Antonio Lucas, coordinador de seguretat vial del RACE, indica que «no difereixen gaire dels de l´any anterior», i remarca que «el que vam trobar a faltar és que no n´hi hagués cap que fos avaluada com a molt bona, cosa que vol dir que els fabricants poden esforçar-se més perquè encara tenen marge de millora».

En l´informe, en el qual es va treballar sobre 33 models de SRI corresponents a tots els grups, a més de la seva seguretat, amb proves de xoc frontal i lateral, es va analitzar la seva ergonomia, neteja, maneig, confecció i contingut de substàncies perilloses. Destaca la millora dels resultats obtinguts en l´anàlisi de substàncies perilloses (introduït per primera vegada l´any passat), encara que dos models de cadiretes de les marques Chicco i Recar han suspès per sobrepassar els límits permesos.

Des del RACE s´indica que a l´hora de triar una cadireta és fonamental «tenir en compte la seva seguretat i la facilitat d´ús», i fan especial èmfasi en la utilització del sistema Isofix per ancorar les cadiretes al vehicle. També adverteixen de la importància de col·locar les cadiretes en sentit invers a la marxa com més temps millor. Normalment, fins que arribin als 18 quilos (uns 4 anys), perquè, en cas de col·lisió, el cap i el tors del nen sofriran menys càrregues.

Així mateix, recorden que no s´ha de prescindir mai del respatller en els SRI (els que anomenen coixins elevadors) que utilitzen els més grans, encara que el vehicle estigui equipat amb coixí de seguretat de cap i/o coixí de seguretat lateral. Cal no oblidar que aquests per si sols no protegeixen el cap del nen, que arriba a l´alçada de l´espai que queda entre un coixí de seguretat i l´altre quan es desple-guen.