Per informar pares i tutors sobre la seguretat dels menors, RACE i CYBEX llancen diferents campanyes anualment, que inclouen la distribució de més de 500.000 fullets per als usuaris, en els quals es recullen els consells més importants a l'hora de comprar una cadira de seguretat, els consells d'ús, la importància de col·locar el nen en sentit invers a la marxa, així com un decàleg amb els elements més importants que han de tenir en compte els pares a l'hora de viatjar en vehicle amb els petits. L'èmfasi d'aquests materials s'ha posat en un missatge: cal portar el nen en sentit invers a la marxa almenys fins als 2 anys d'edat.

El nen té menys lesions en sentit invers a la marxa

Portar als nens en sentit invers a la marxa suposa una millora en la seguretat dels nens en cas d'impacte. Si haguéssim de definir la fesomia d'un nen davant un impacte o una frenada brusca seria la d'un cap pesat amb un coll fràgil. Per això, els estudis revelen que portar els nens en sentit invers a la marxa en els seients del darrere fins com a mínim als dos anys, o fins al màxim de pes i d'altura autoritzats pel fabricant per a aquesta cadira, ajuda a reduir fins a cinc vegades el risc de resultar amb lesions greus.

En un impacte en sentit de la marxa, el nen es desplaça cap endavant i és retingut per l'arnès, fet qque li provoca tensions molt altes al coll, la columna vertebral i els òrgans interns. Si la força és molt gran, pot causar fins i tot lesions greus a la columna vertebral. Per contra, quan viatgem en sentit invers a la marxa, les forces provocades per la desacceleració es distribueixen al llarg de la columna vertebral, la qual descansa sobre el respatller del seient, i ni el coll, ni la columna, ni els òrgans interns són sotmesos a forces tan altes.

Fins a com a mínim els dos anys, o fins als límits que estableixi el fabricant, cal col·locar el petit en sentit invers de la marxa. Així millorarà la seva seguretat.

Després de l'anàlisi dels resultats de les proves d'impacte, la recomanació de RACE, CYBEX i la DGT és portar sempre el nen en una cadira que estigui orientada en sentit invers a la marxa fins a almenys els 2 anys, o fins a la recomanació del fabricant, i retardar el canvi al grup superior tant com es pugui. En el cas de necessitar portar el petit a la plaça davantera del vehicle, en un sistema de retenció en sentit invers a la marxa, s'ha de desconnectar sempre el coixí de seguretat frontal del passatger per evitar danys en el petit.

Decàleg de la seguretat infantil

A l'hora de comprar una cadira infantil, cal tenir en compte:

-La cadira ha de tenir l'etiqueta d'homologació europea (amb la referència a la norma R44/04).

-Cal consultar els informes que els clubs automobilístics publiquen anualment amb proves de seguretat i ús dels sistemes de retenció infantil. Els test dels últims anys estan disponibles gratuïtament en www.race.es.

-Utilitzi el sistema que millor s'adapti al pes i l'alçada del nen, i verifiqui l'ancoratge de la cadira (cinturó o Isofix).

-Comprovi també l'ancoratge que equipa el seu vehicle (cinturó de seguretat, Isofix, seient integrat€).

Per garantir el seu ús correcte, llegeixi les instruccions del fabricant.

-Dins del vehicle, el nen ha d'anar sempre en una cadira.

-La cadira ha d'estar fermament subjecta, sense folgances, amb el reposacaps i els arnesos ajustats al nen.

-Si ha de col·locar el nen en el sentit de la marxa, triï una cadira amb coixí de seguretat i evitarà el risc que el nen tregui els braços dels arnesos i quedi desprotegit.

-Si la instal·lació de la cadira és en sentit invers a la marxa, desconnecti el coixí de seguretat frontal de passatger.

-Tots els ocupants del vehicle, càrrega o mascotes que transportem a bord han d'anar correctament subjectes o separats dels passatgers.

-No portar sistema de retenció infantil quan és obligatori suposa retirada de tres punts del permís i una multa