2014 arriba carregat de propostes per als amants dels viatges. És cert que no cal excuses per viatjar, però per als que busquen un motiu especial, en aquest any trobaran desenes d'ells. En aquesta selecció oferim 14 alternatives per a tots els gustos

EUROPA . Centenari de la Primera Guerra Mundial

Un trist aniversari celebrarà tothom, però sobretot Europa, al llarg de 2014: el centenari de la major barbàrie coneguda fins llavors (per desgràcia superada amb escreix en els anys següents ) : la Primera Guerra Mundial . El 28 de juliol es compleixen cent anys del començament de la coneguda com "La Gran Guerra " , un conflicte que va tenir enormes conseqüències per a la societat de la seva època i que va marcar un abans i un després en la història de la humanitat . L'espurna que va encendre el foc de la guerra va ser l'assassinat de l' arxiduc Francesc Ferran d'Àustria , hereu del tron de l'Imperi Austro - Hongarès , el 28 de juny de 1914 a Sarajevo . Tots els països que es van veure implicats en el conflicte preparen exposicions , concerts i actes recordatoris , també han començat a publicar desenes de llibres sobre el tema .

Però avui , Europa , l'escenari principal d'aquella guerra es presenta de forma ben diferent . S'organitzen diversos creuers fluvials en els principals rius europeus : Danubi , Rin , Mosel · la, Roine o el descomunal Volga són els escenaris d'aquests recorreguts que permeten conèixer altres ciutats i països , altres paisatges i gents de la forma més relaxada i amb tot resolt a bord.

BRASIL . Campionat mundial de futbol

La Copa del Món de la FIFA és un dels majors esdeveniments esportius del planeta . La disputa cada quatre anys entre les millors seleccions del món mobilitza milers de milions de persones de totes les latituds i de totes les cultures . Inflama passions i al mateix temps redueix les diferències, ja que els pobles de diferents països , sense excepció , durant els 90 minuts de durada d'un partit , creen un vincle en comú en compartir la mateixa emoció . És un esdeveniment màgic , estrany , sense igual , i per això digne de reconeixement universal . El 2014 , Brasil serà novament la seu del torneig , que es desenvoluparà en les seves principals ciutats : Belo Horizonte , Brasília , Cuiabá , Curitiba , Fortalesa , Manaus , Natal , Porto Alegre , Recife , Rio de Janeiro , Salvador i São Paulo .

Umeå ha estat escollida com la Capital Europea de la Cultura el 2014 sent la ciutat més septentrional en rebre aquesta distinció . El programa de la capital de la cultura acull esdeveniments , projectes , festivals i actuacions diverses inspirades en les vuit estacions del calendari sami . Umeå està situada a l'entrada del Golf de Botnia a uns 600 km al nord d'Estocolm i a 400 km al sud del cercle polar àrtic.

Uns 200.000 turistes gaudiran de les més de 300 activitats que la ciutat té preparat oferir, mostrant la seva cara jove i estudiantil però també com una "finestra a la cultura sami". Els lapons o sami són l'únic poble indígena d'Europa i la seva importància és notable a Umeå i el nord de Suècia. Pedra angular del programa cultural de Umeå 2014 serà per tant el calendari sami, que en lloc de quatre té vuit estacions. Vuit exposicions amb obres d'artistes sami tenen com a objectiu traçar un panorama al llarg de l' any sobre el dia a dia d'aquest poble. A més hi haurà un torneig juvenil de futbol, un pícnic gegantí i nombrosos festivals de jazz, cinema, ball, circ i fins i tot tango. La ciutat està particularment orgullosa d'un dels seus fills: l'escriptor Stieg Larsson, creador de la famosa trilogia Millennium. No hi ha viatges organitzats a aquesta petita ciutat, a 600 quilòmetres al nord d'Estocolm, però podem trobar escapades a la capital sueca amb vols i dues nits d'allotjament i esmorzar des de 494 euros.

RIGA. Capital Europea de la Cultura

Riga, la capital de Letònia, ostenta el 2014 el títol de Capital Europea de la Cultura. Ciutat hanseàtica amb esperit comercial, acollidora i renovada, plena de tresors arquitectònics i un casc urbà que convida al passeig, posseeix els ingredients ideals per a una escapada perfecta. Riga és, juntament amb l'espectacular Sant Petersburg, la ciutat més elegant a la vora del Bàltic i la veritat és que una visita a aquesta ciutat és en certa manera un viatge en el temps: els seus vells però pulcres carrers esquitxats d'acollidors restaurants i comerços tradicionals transporten a èpoques pretèrites. La llista dels llocs a visitar és àmplia: l'imponent Castell, les principals esglésies ortodoxes amb les seves característiques cúpules bulboses, les velles muralles medievals, l'inquietant Museu de l'Ocupació i l'emblemàtica Casa dels Caps.

VITÒRIA . Capital Espanyola de la Gastronomia

Sempre hi ha hagut raons per visitar Vitòria , la capital del País Basc . El 2013 es va afegir una més en ser designada Capital verda d'Europa i aquest any acaba d'aconseguir el guardó de Capital Espanyola de la Gastronomia. Així es reconeix l'indiscutible prestigi i qualitat de la cuina basca, tant per la seva oferta tradicional com per la trajectòria d'innovació i creativitat iniciada els últims anys pels seus reconeguts cuiners aconseguint els més prestigiosos reconeixements individuals i col·lectius en el món gastronòmic .

El programa d'enguany es basa en la implicació ciutadana, el desenvolupament turístic de l'esdeveniment i compromís d'execució dels esdeveniments programats, recuperar i promocionar el plat típic de la identitat culinària alabesa, convertir Vitòria a la ciutat de l'aperitiu, desenvolupar accions de showcookings amb cuiners de les altres ciutats candidates i les anteriors capitals, el sopar solidari, etc . Els principals esdeveniments previstos són: la Fira de la Tòfona Negra d'Àlaba , la Setmana de la cassoleta i el vi, un esdeveniment nou per associar gastronomia amb moda durant la Passarel·la Moda Gasteiz On, la festivitat de Sant Prudencio amb les seves tamborradas formades pels cuiners i representants de les 214 societats gastronòmiques d'Àlaba, la fira del perretxiko, el Dia del Txakolí, la fira artesanal de la Sal d'Añana, les Festes de la Blanca, el Campionat Internacional de Patates amb xoriço, la Festa de la Verema a la Rioja Alabesa, la Fira de la mongeta alabesa de Pobes, la setmana del pintxo d'Àlaba, el Concurs de Societats Gastronòmica, etc.

COPENHAGUEN . Capital Verda Europea

La ciutat danesa de Copenhaguen és la Capital Verda Europea durant l'any 2014 , guardó al qual també van optar Bristol ( Anglaterra ) i Frankfurt ( Alemanya ) . El premi Capital Verda Europea és un reconeixement anual que encoratja a les ciutats per millorar la qualitat de vida urbana , tenint molt en compte el medi ambient en la planificació i gestió urbana . La ciutat és seleccionada entre un gran nombre de sol · licitants cada any . 18 ciutats van presentar la seva candidatura per al concurs per esdevenir Capital Verda Europea 2014 . El jurat ha considerat el Model de Negoci Verd de Copenhaguen com un exemple de desenvolupament econòmic sostenible , la lluita contra els problemes ambientals , econòmics i socials , amb un bon potencial d'implantació en altres ciutats del món . Copenhaguen ha posat la cooperació publicoprivada en el centre del seu model cap a la eco -innovació i l'ocupació sostenible .

PARIS. Aniversari de la Torre Eiffel

Igual que fa 125 anys , la volta Eiffel segueix sent fascinant , amb una silueta que canvia segons les condicions meteorològiques . Encara que en 2013 van començar unes obres de remodelació i adaptació de la torre al segle XXI que duraran dos anys , la torre continua oberta al públic i és una excusa perfecta per a una visita a París , la cinquena ciutat més gran d'Europa i la ciutat més visitada en el globus amb més de 42 milions de turistes per any . Hi ha moltes possibilitats per viatjar a París , per exemple una escapada de tres dies / dues nits amb vols des 167 euros .

SANTANDER . Mundial de vela i Centre Botín

La capital càntabra és una destinació perfecta en qualsevol moment , però el 2014 està especialment d'actualitat , sobretot per la inauguració , prevista per a l'estiu , del Centre Botín a la vora del Cantàbric que serà un centre d'art que contribuirà , a través de les arts , a desenvolupar la creativitat per generar riquesa econòmica i social . El projecte , obra de l'estudi Renzo Piano Building Workshop , en col · laboració amb Luis Vidal i Arquitectes , té com a objectiu crear un espai per a l'art , la cultura i l'activitat formativa i generar un nou lloc de trobada a Santander que acosti el centre de la ciutat a la badia .

BERLÍN . 25 anys de la caiguda del Mur

En la nit del 12 al 13 d'agost de 1961, l'Exèrcit Nacional Popular va començar a cercar els carrers i els ferrocarrils en direcció a Berlín Oest . Posteriorment , el govern de la RDA va autoritzar la construcció d'un mur al llarg de les fronteres dels sectors . En l'intent de creuar la frontera , de 167,8 quilòmetres de llarg , van ser assassinades entre 136 i 206 persones , segons les investigacions més recents . El 9 de novembre de 1989 va caure el Mur . La ciutat que va estar dividida en dues rememora a les víctimes de la separació en diversos punts . El 2014 es compleixen 25 anys de la caiguda del Mur i al llarg d'aquest temps Berlín ha renascut com una gran metròpoli del segle XXI , nou vegades més gran en extensió que París .

TRINIDAD. 500 aniversari de la fundació de la ciutat

Trinitat de Cuba , com se'l coneix , és una de les ciutats colonials més ben conservades de Cuba i de tot el continent . El 2014 se celebra el 500 aniversari de la fundació de la ciutat pels conqueridors espanyols . Trinitat, Patrimoni Mundial , conserva l'aire colonial d'abans , que preval als carrers empedrats , sostres de teules vermelles i mansions que un dia van habitar rics hisendats esclavistes . Com detinguda en el temps , Trinidad regala al visitant els extraordinaris encants d'una vivaç ciutat -museu enclavada entre el mar i la muntanya . L'antiga Vila de la Santíssima Trinitat de Cuba constitueix , sens dubte , una joia arquitectònica colonial de Cuba i Amèrica. Units a valors històrics i culturals del territori , els atractius de la zona muntanyosa de l'Escambray , les platges i les belleses dels seus fons marins , així com l'hospitalitat de la gent , singularitzen aquesta regió i cadascun dels llocs que val la pena visitar .

ZURIC. Campionat Europeu d'Atletisme

Zuric és la principal ciutat de Suïssa i el centre cultural i financer del país . En dues ocasions ha estat reconeguda amb el títol de la ciutat amb més qualitat de vida al món ( 2006-2008) . La particularitat de Zuric és el contrast que s'albira entre la ciutat històrica amb altes edificacions religioses , i la ciutat moderna conformada per bancs , botigues de luxe , bars i cafès . El símbol de la ciutat és el llac homònim . La seva activitat cultural es compon per museus , galeries , teatres , orquestres i festivals com el de Primavera o el Zürcher Festspiele . En 2014 és seu de la reunió de l'elit de l'atletisme durant el Campionat d'Europa . La candidatura de Zuric , que anualment organitza una de les reunions atlètiques de major prestigi mundial , va ser aprovada per unanimitat en la reunió del Consell Directiu de l'AEA . Serà la segona vegada que els Europeus d'atletisme se celebren a Suïssa , la capital , Berna , va acollir el 1954 la cinquena edició .

CIUTAT DEL CAP.Capital Mundial del Disseny 2014

És la segona ciutat més poblada de Sud-àfrica i seu del Parlament Nacional i altres instàncies governamentals . És considerada la destinació turística més popular d'Àfrica famosa pel seu port i Punta del Cap . Aquesta ciutat ha estat escollida com a capital mundial del disseny durant 12 mesos carregats d'inspiració . És la primera vegada que el reconeixement recau a l'Àfrica , encara que la sud-africana sigui una de les capitals més europeitzades del continent . La seva aposta es va basar en la creació d'una ciutat en què l'ús del pensament del disseny estigués present , en tot moment , en els plans de desenvolupament urbà .

PANAMÀ. Cent anys del Canal

Panamà encara al 2014 el seu any més festiu , amb celebracions i novetats que no cal perdre . Entre els grans successos al país centreamericà , estaran el centenari del Canal interoceànic i la inauguració del Biomuseo , l'únic edifici d'Amèrica Llatina dissenyat per l'arquitecte Frank Ghery , autor del Guggenheim de Bilbao . A només 10 quilòmetres de la ciutat de Panamà , milers de visitants s'acosten cada any fins al Centre de Visitants de Miraflores, un espai que acull el centre d'informació , restaurant i botiga del complex .

Adaptat a turistes, el recorregut per les rescloses de Miraflores i el Museu del Canal descobreix de forma didàctica el funcionament de la via i la seva rellevància per al comerç mundial . El Canal es troba immers en l'ampliació de les rescloses i la conca hidrogràfica amb la construcció de dos complexos de rescloses més grans , que complementaran a les ja existents: Miraflores, Gatún i Pedro Miguel .