«Formar part d'aquests premis és tot un honor ja que s'han convertit en un referent del sector, i alhora un reconeixement al treball ben fet». Amb aquestes paraules, Jorge Fernández Díaz, ministre de l'Interior, manifestava la seva satisfacció en la cerimònia de lliurament de la dotzena edició dels Premis Cotxe de l'Any dels Lectors d'Editorial Prensa Ibérica, grup al qual pertany Regió7, i La Van-guardia. Un doble protagonisme l'exercit per Fernández, ja que era l'encarregat de lliurar el guardó del Cotxe de l'Any dels Lectors 2014 a Rafael Prieto, director general de Peugeot Espanya, a la vegada que era testimoni de com es reconeixia la tasca de la direcció general de Trànsit, amb la distinció de Premi Institucional del Motor. Un fet que corroborarà la contínua tasca desenvolupada per «aquells professionals de la DGT que treballen sense descans en benefici de la societat», assegurava el ministre.

Un afany que, tal com el mateix ministre afirmava, s'ha traduït en una notable reducció de les xifres de sinistralitat. Segons Fernández Díaz, l´any 2013 el nombre de morts en vies interurbanes va ser de 1.128 persones, el 13,3% menys respecte a l'any anterior. De la mateixa manera, 5.206 persones van resultar ferides greus, el que ha suposat un descens del 16%. Quan faltaven dos dies per concloure el mes de gener, el ministre assegurava que amb l'actual nombre de morts -54 a 29 de gener- podria ser el primer mes de l'any amb menor sinistralitat des que es computen aquestes dades. No obstant això, destacava que, «malgrat haver registrat l'any passat el nombre més baix de víctimes mortals, 1.128 morts són 1.128 poderosíssimes raons per seguir treballant en la millora de la seguretat viària». Fernández Díaz recalcava la ferma posició del ministeri respecte a la tolerància zero enfront de la conducció sota els efectes de l'alcohol i les substàncies psicòtropes, així com l´aposta pel foment de la renovació del parc mòbil espanyol a través d'iniciatives com el recentment renovat pla PIVE.

Part activa de la recuperació econòmica

D´altra banda, Javier Moll, president d'Editorial Prensa Ibérica, destacava el paper estratègic de la indústria de l'automòbil com a «part activa de l'inici de la recuperació econòmica». Una rellevància del sector de l'automoció que es reflecteix en fets com el de ser «un dels més importants generadors de llocs de treball, innovació, desenvolupament tecnològic i esperit emprenedor». Així mateix, Javier Moll advocava per iniciar una «segona transició allunyada dels vicis del passat, amb les empreses de l'automòbil com a exemple gràcies a valors com la qualitat, eficiència, transparència i creixent productivitat». María Seguí, directora de la DGT, recollia de mans de Javier Moll el Premi Institucional del Motor, i agraïa la tasca desenvolupada per tot un equip humà que té com a principal objectiu la formació dels conductors, a través d'un constant compromís de comunicació al qual s'han incorporat de manera activa les últimes tecnologies.

Rafael Prieto, director general de Peugeot Espanya, també mostrava la seva satisfacció pel guardó obtingut pel Peugeot 308 en «un any històric per a la nostra marca en el qual hem registrat unes destacades xifres de vendes i al qual s'acaben d'incorporar notícies positives per al sector com la cinquena edició del pla PIVE». Tot això en un clar esforç per a l´«activació del consum, augment de la seguretat i l'eficiència d'un parc envellit». Prieto assegurava que «un premi decidit pels lectors de mitjans que es troben entre els més prestigiosos d'Espanya és el millor reconeixement al nou Peugeot 308, pel que ser Cotxe de l'Any dels Lectors és un gran orgull».

Així mateix, Emilio Alzamora, mànager de Marc Márquez, en representació del campió del món de MotoGP, recollia de mans de Javier Godó, president del Grupo Godó, el premi Nom del Motor, com a reconeixement a l'excel·lent trajectòria del pilot català. El mateix Márquez agraïa en un vídeo a tots els presents la seva elecció com a guanyador d'aquest premi, fet que suposa un notable reforç de cara a l'exigent temporada en la qual el jove esportista català haurà de defensar el campionat.

Amb el lliurament dels Premis Cotxe de l'Any 2014, el Peugeot 308 s'incorpora a una exclusiva llista de vencedors que han protagonitzat al llarg dels últims 12 anys aquesta iniciativa que té com a objectiu reforçar el vincle que hi ha entre el panorama editorial i el món de l'automòbil.