El preu del litre de gasolina s'ha situat aquesta setmana en 1,448 euros de mitjana, fet que suposa no només el màxim d'aquest any, sinó també el major nivell des de setembre de 2013, segons dades recollides per Europa Press a partir del Butlletí Petrolier de la Unió Europea (UE).

La gasolina arriba aquesta cota a uns dies l'inici de les vacances de juliol per a milions d'espanyols. La gasolina es va encarir un 1,4% en l'última setmana i el seu preu és ara un 2,9% superior al de gener, així com un 1,6% superior al de la mateixa setmana de l'any passat.

Mentrestant, el litre del gasoil marca una pujada del 1,5% en l'última setmana i se situa de mitjana de 1,34 euros, un nivell desconegut des de finals de febrer.

Aquest combustible, consumit per prop del 80% del parc automobilístic, costa ara un 1,2% menys que al gener, però un 0,5% més que en la mateixa setmana de l'any passat.

L'escalada de tensió a l'Iraq ha esperonat la cotització del cru en les últimes setmanes, aspecte que ha incidit en els preus internacionals dels carburants.

L'encariment del petroli es va apreciar especialment la setmana passada. Des d'aquest moment, el barril de cru Brent, de referència a Europa, cotitzava avui a $ 114,3, mentre que el Texas 'sweet light' americà es canviava a 106,22 $.

Omplir un dipòsit

Amb la pujada de l'última setmana, omplir un vehicle de gasolina amb un dipòsit mitjà de 55 litres de capacitat ha passat de costar 78,48 euros a 79,6 euros, mentre que omplir del dipòsit d'un vehicle de gasoil ha passat de 72,6 euros a 73,7 euros.

Un dels fenòmens que s'aprecien en l'actual evolució de preus és l'eixamplament de la bretxa entre la gasolina i el gasoil. El primer d'aquests combustibles costa 10,8 cèntims de mitjana més que el segon, una diferència desconeguda en els últims anys.

Més barats que a la UE

Malgrat aquest repunt, els carburants continuen costant a Espanya menys que a la mitjana de la UE, on el preu de venda al públic del litre de gasolina és de 1,586 euros ia 1,614 euros a la zona euro. Per la seva banda, el litre del gasoil és de 1,427 euros de mitjana a la UE dels 28 i 1,401 euros a l'Eurozona.

El menor nivell de preus finals respecte als països de l'entorn és perquè Espanya, malgrat les pujades de l'IVA, als majors impostos i als nous gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal.