Cada vegada queda menys perquè el Govern aprovi la nova Llei de seguretat viària que, entre altres coses, prohibeix, sota multa de 200 euros i la retirada de 3 punts, l'ús dels detectors de radar. Amb la nova Llei, només seran legals els coneguts com avisadors de radar i si tens un smartphone, també pots utilitzar les aplicacions que t'avisen dels radars.

El teu GPS et pot avisar dels radars

Si el teu GPS ja té 'uns anys', els principals fabricants-TomTom, Mio, Garmin i Vexia- et permeten actualitzar, pagant, la llista de radars del teu dispositiu.

En TomTom, una subscripció anual per actualitzar els radars de tot Europa et costarà des 29,95 €.

En Mio, l'actualització anual dels radars de la Península Ibèrica costa 19,95 €-per a Europa Occidental, 29,95 € -.

En Vexia, per obtenir l'actualització anual de radars a tot Europa, hauràs d'abonar 19,90 €.

Finalment, en Garmin, l'actualització de radars et costarà 59 €-una vegada-o 89 € si és de per vida-llavors, s'actualitzarà quatre cops l'any-.

Vegem, a continuació, quines són les principals aplicacions que et permetran localitzar radars amb el teu telèfon mòbil.

per Android

radardroid proRadardroid Pro

► T'avisa dels radars fixos, possibles mòbils, de tram o de punts negres i, a més, t'indica la velocitat a la qual circules. El millor és que és capaç de funcionar en segon pla: pots anar escoltant música i l'alerta sonarà quan t'acostis a un radar, i treballar a la vegada amb navegadors GPS com Google Maps, Sygic.

Preu 5,99 €

+ Info www.radardroid.com / play.google.com

El millor: Incorpora una bona base de dades -d'Espanya- i, a més, pots instal·lar altres base de dades.

El pitjor: Té versió gratuïta -Radardroid Lite-, però mostra publicitat i no treballa amb navegadors GPS.

PUNTUACIÓ 4 estrelles

RadarAlert Pro

► És un avisador molt complet, ja que mostra fins a 16 alertes-radars fixos, possibles mòbils, de tram, de semàfor, zones infantils ... -, que detecta via GPS, i també -i en temps real- gràcies als avisos d'altres usuaris del programa. Pots configurar perquè s'iniciï automàticament quan arrenques el cotxe -via Bluetooth- o perquè, en cas d'emergència, envieu un SMS al qui vulguis amb la teva posició.

Preu: 9,68 €

+ Info http://www.tsimicro.net / play.google.com

El millor: La seva base de dades és de les més completes: abasta fins a 23 països **.

El pitjor: El seu elevat preu.

PUNTUACIÓ 5 estrelles

CAMSAM Plus

► Aquest avisador de radars resulta molt útil si viatges a l'estranger, ja que ofereix més de 58.000 localitzacions de radars de tot el món -que van actualitzant els seus 5 milions d'usuaris; tu mateix podràs alertar quan passis al costat d'un prement un botó-i pots utilitzar-lo sense estar connectat a Internet-així, no hauràs de pagar més per consumir dades a l'estranger-. Camsam t'avisarà dels radars fixos, de possibles mòbils, de tram i de semàfor-però no de punts negres-. A més, és capaç de funcionar en segon pla respecte a altres aplicacions i ofereix tant alertes sonores -pots seleccionar els avisos en sis idiomes- com per vibració.

Preu 4,99 €

+ Info www.camsam.com/ play.google.com

El millor: Si l'utilitzes connectat a Internet, aniràs rebent, cada 5 minuts, la situació dels radars en temps real.

El pitjor: La seva versió gratuïta -Camsam- no actualitza els radars cada 5 minuts. La traducció al castellà usa termes llatinoamericans.

PUNTUACIÓ 4 estrelles

per iphone

Autovelox S4 Pro

► Aquest avisador, que pot treballar en segon pla amb programes de navegació-veure Radardroid Pro-, inclou una base de dades -detecta radars fixos, possibles mòbils, de tram, de semàfor i, també, zones de trànsit restringit-que s'actualitza automàticament cada mes. A més, podràs afegir, des del teu ordinador, altres bases de dades de radars d'Espanya; Aconsegueix en robser.es o en tot-poi.es, o dels teus propis punts d'interès-per ex., gasolineres, aparcaments ... -.

Preu 1 € a Android i 1,79 € per a iPhone

+ Info http://autoveloxs4.iphone.zirak.com

El millor: El Autovelox S4 Basic és gratuït-costa 0,99 euros per a iPhone-: s'actualitza cada tres mesos però no indica el sentit de la via on hi ha els radars.

El pitjor: No funciona amb els iPhone 5 i no està en castellà-només en anglès i italià-.

PUNTUACIÓ 3 estrelles

TomTom radars trànsit

► Ofereix una base de dades de 15 països-que t'avisa de radars fixos, possibles mòbils i de tram-, que s'actualitza fins a dues vegades per setmana. El millor? Sempre t'indicarà la velocitat màxima de la via per la qual circulis i, a més, és capaç de funcionar en segon pla respecte a altres aplicacions-en aquest cas, i quan et aproximes a un radar, escoltaràs un xiulet-.

Preu Gratuït / primer any *; després, 1,79 € / any o 18,99 € / any

+ Info www.tomtom.com / itunes.apple.com

El millor: Va comprovant, cada dos minuts, si hi ha actualitzacions noves. La seva base de dades està realitzada amb els avisos de 1,6 milions d'usuaris.

El pitjor: No avisa dels punts negres i és de pagament.

* Només per a usuaris nous o ja propietaris d'un GPS Tomtom.

PUNTUACIÓ 4 estrelles

RADARFIX PRO

► Aquesta aplicació t'avisarà dels radars fixos, de tram, en túnels i de semàfor de tot Espanya, però no de possibles mòbils ni punts negres-a més, en zones de molts radars, només emetrà una única alerta-. Com molts altres, és capaç de funcionar en segon pla respecte a altres aplicacions-llavors, t'avisarà dels radars per veu-, però el més destacable és que és l'única aplicació que, per avisar-te un radar, et permetrà triar entre diversos missatges divertits-per ex. "Frena, papa" - o fins i tot que gravis amb la teva pròpia veu fins a cinc missatges personalitzats.

preu Gratuït

+ Info www.ag2apps.com / itunes.apple.com

El millor: Pots descarregar-gratis Radarfix Lite, però no personalitza els avisos ni indica el límit de velocitat de la via.

El pitjor: No diferència en quin sentit circules: t'indicarà els radars de dos carrils i resulta bastant confús.

PUNTUACIÓ 2 estrelles

* Alemanya, Àustria, Bèlgica, Espanya, Finlàndia, França, Itàlia, Noruega, Holanda, Portugal, Regne Unit i Suècia. ** Itàlia, Gran Bretanya, Bèlgica, França, República Txeca, Espanya i Portugal.

Per Android i iphone

Wikango HD

► T'avisarà dels radars-fixos, possibles mòbils i de semàfor-, punts negres i incidències detectades en temps real per altres usuaris de Wikango-aprox. 3.150.000 a Europa; tu també podràs avisar de radars o problemes amb només prémer un botó al teu mòbil-. El millor? Actua fins a 12 països europeus * i pot funcionar en un segon pla respecte a altres aplicacions: en aquest cas, si detecta un radar, llançarà un avís.

Preu 0,89 € / primer any (5,49 € en iPhone), després 5,49 € / any.

+ Info www.wikango.es / play.google.com / itunes.apple.com

El millor: En un iPhone, t'avisa de la zona de descans més propera cada dues hores de conducció. T'indica on són altres usuaris de Wikango.

El pitjor: Requereix subscripció. Indica la velocitat màxima de la via només prop dels radars.

PUNTUACIÓ 4 estrelles

iCoyote Spain

► Els seus usuaris -com en Wikango- poden advertir altres en temps real sobre radars i incidències a la carretera-compta amb més de 1,5 mill. d'usuaris a Europa-. Aquesta aplicació t'avisarà dels radars fixos, possibles mòbils, de semàfor, de punts negres, d'accidents i obres-fins a 7 països europeus ** -. Com Wikango, t'indica on són altres usuaris de l'aplicació i és capaç de funcionar al mateix temps que altres programes. A més, ofereix un sistema de localització del vehicle quan ho has deixat aparcat i permet fer trucades d'emergència a la policia o Emergències.

preu Gratuït

+ Info www.mycoyote.es / play.google.com / itunes.apple.com

El millor: Ofereix maneres específiques per circular en cotxe per ciutat o fer-ho en moto.

El pitjor: Requereix connexió de dades mentre està funcionant-com Wikango-. A Espanya encara té pocs usuaris.

PUNTUACIÓ 4 estrelles

Kaza-Live

► És el més recent de tots. Es funcionament es basa en una àmplia base de dades de radars fixos i els informes que realitza la comunitat d'usuaris, avisant de la presència de radars mòbils-fins i tot els d'helicòpter-, controls, obres o qualsevol altra incidència que es trobi a la via . Compta amb nombroses possibilitats de personalització i permet diferenciar la informació de la base de dades-en vermell-de la qual s'ofereixen els usuaris-en blau-.

preu Gratuït

+ Info www.kazalive.com / play.google.com / itunes.apple.com

El millor: Àmplia base de dades, possibilitat d'ajustar la descàrrega de dades al nostre àmbit geogràfic per evitar sobrecarregar el dispositiu. Disponible en cinc idiomes.

El pitjor: Acaba de sortir al mercat i encara ha de créixer el nombre d'usuaris.

PUNTUACIÓ 4 estrelles

Waze

► Combina un programa de GPS amb una xarxa social de conductors. Els seus 30 milions d'usuaris contribueixen, mentre el fan servir, a anar actualitzant els mapes de ciutats o països -poden alertar d'errors al mapa o de carrers tallats- però, sobretot, avisen en temps real, dels radars fixos i mòbils i d'incidències-accidents, embussos ... -. El millor és que inclou un cercador de gasolineres amb preus actualitzats del combustible i que, si tens amics que també el fan servir-pots afegir els que tinguis a Facebook introduint el teu compte-, podràs saber on són en cada moment. A més, també podràs enviar missatges o preguntes a la resta d'usuaris.

preu Gratuït

+ Info www.waze.com / ca / ??play.google.com / itunes.apple.com

El millor: En el seu web podràs editar, afegint informació els mapes de la teva ciutat. Disposa d'un fòrum -www.waze.com/forum- on informar-te de com funciona.

El pitjor: Edita mapes és laboriós. Requereix la participació activa dels seus usuaris.

PUNTUACIÓ 5 estrelles