Encara no eren les 12.30 hores i cinc conductors havien donat positiu a drogues i un a alcohol en un control muntat menys d'una hora abans. Així ha començat la campanya que Trànsit ha posat en marxa des d'avui i fins diumenge perquè ningú es posi al volant després d'haver consumit aquestes substàncies.

Sobretot en aquestes dates, quan la majoria assisteix a un dinar o sopar de Nadal amb familiars i amics, en la qual l'alcohol o les drogues solen estar presents. Per això, en aquesta setmana es realitzaran més de 25.000 controls diaris. En qualsevol carretera ia qualsevol hora.

La directora general de Trànsit, María Seguí, ha volgut assistir avui al tret de sortida a Madrid d'aquesta campanya de vigilància i control, en què els agents de la Guàrdia Civil han detectat en només una hora a cinc conductors que havien consumit cànnabis i tres d'ells també cocaïna, ja un amb símptomes d'haver ingerit alcohol.

Els seus casos se sumaran als 190.000 conductors que entre 2013 i el que va d'aquest any han estat sancionats per posar-se al volant després d'haver consumit aquestes substàncies. A més, 10.000 d'ells, tal com ha subratllat Seguí als periodistes, eren reincidents i fins a en tres ocasions havien estat "enxampats" en aquestes mateixes circumstàncies.

I més dades que la DGT vol posar sobre la taula per advertir de les conseqüències d'aquest consum: 20.000 conductors han perdut el seu carnet per alguna sanció per alcohol o drogues. Mil d'ells ho han perdut dues vegades.

A voltant de 50.000 conductors se'ls ha suspès temporalment el carnet per via judicial ia altres 350 se'ls ha retirat per sempre.

Un binomi, el d'alcohol / drogues i conducció, que preocupa especialment la Unió Europea, ja que al voltant del 25 per cent de les morts a la carretera en el seu territori estan relacionats amb aquest factor de risc.