Practicar running per la calçada, rebre un petó mentre es condueix o simular que es toca el tambor i es balla mentre s'està al volant, són actituds sancionables pels agents de trànsit segons es desprèn de tres multes de les que hem tingut coneixement recentment.

La primera d'elles ens va ser remesa per un dels nostres lectors (Pablo Pazos) i en ella es diu, textualment, que se li sanciona per "conduir de forma negligent creant una situació de risc o perill per a si mateix, els altres ocupants del vehicle o a la resta d'usuaris de la via. Ballant a l'interior del vehicle, així com tocant les palmes i colpejant contra el volant com si fos un tambor; tot això observat per l'agent en un tram de 1,5 km fins a ser interceptat, viatja amb un menor de dos anys en seient del darrere ". Aquesta multa comporta una sanció de 200 euros sense detracció de punts.

La segona sanció 'curiosa' és la que li va ser imposada al corunyès Juan Carlos Costa i que ell mateix es va encarregar de fer pública a través de Twitter. La quantitat que va abonar per la infracció comesa el passat 11 de desembre i que la Policia Local qualifica de "greu" és de 100 euros.

El motiu de la sanció és "córrer pel mig de la calçada i fer cas omís dels senyals dels agents". La mateixa multa recull que Joan Carles va ser avisat per "no respectar els senyals dels agents que regulen la circulació". El que més crida l'atenció en aquest cas és que se li restaran 4 punts del carnet de conduir, ja que només es poden perdre quan la infracció es comet conduint un vehicle de motor i amb el carnet en vigor.

La normativa de seguretat viària assenyala referent a això que "la pèrdua de punts únicament es produirà quan el fet del qual es deriva la detracció de punts es produeix en ocasió de la conducció d'un vehicle per al qual s'exigeixi autorització administrativa per a conduir". Queda clar, doncs que la detracció de punts no s'escau, i així ho va reconèixer el propi consistori corunyès que va declarar recentment a la premsa que s'havia tractat d'un error i que en breu se li reintegrarien els quatre punts restats al seu permís de conduir.

La tercera de les nostres multes curioses és la que li va ser imposada la tarda de Reis a Vanesa Viéitez, una jove de 29 anys natural d'O Carballiño que va ser sancionada amb 80 euros per rebre un petó del seu nòvio a la galta quan conduïa el seu cotxe. Segons el butlletí de denúncia elaborat per un dels dos agents de la Guàrdia Civil que li van donar l'alto, la noia anava al volant "sense mantenir la pròpia llibertat de moviments". En l'apartat d'observacions de la denúncia que resoldrà la Direcció Provincial de la Direcció General de Trànsit (DGT) -i que no comporta la retirada de punts del carnet-, l'autoritat va especificar que "la conductora mantenia relacions afectuoses amb l'acompanyant", segons informa el diari Far de Vigo.

El reglament general de circulació recull que "el conductor d'un vehicle està obligat a mantenir la seva pròpia llibertat de moviments, el camp necessari de visió i l'atenció permanent a la conducció que garanteixin la seva pròpia seguretat, la de la resta dels ocupants del vehicle i la dels altres usuaris de la via. a aquests efectes, ha de tenir cura especialment de mantenir la posició adequada i que la mantinguin la resta dels passatgers "i, en aquest precepte és en el qual es basa aquesta sanció.