La gasolina arriba el seu màxim abans de les vacances

El litre puja a 1,33 euros, un nou màxim anual, just abans de començar la primera 'operació sortida'

25.06.2015 | 15:26
Puja el preu de benzina i no el gasoil.

El preu de la gasolina ha marcat aquesta setmana un nou màxim anual, arribant als 1,337 euros el litre, coincidint amb l'avantsala de la primera gran operació sortida a les carreteres espanyoles amb motiu de les vacances d'estiu.

En concret, el litre de gasolina s'ha encarit un 0,52% aquesta setmana, i han encadenat la seva cinquena pujada consecutiva superant així el màxim anual de 1,330 euros que va tocar fa set dies.

Aquesta tendència a l'alça en el preu de la súper-95 contrasta amb la tendència a la baixa en el preu del gasoil, que va sumar la seva quarta setmana de caigudes, després abaratir-se un 0,25%, fins a situar-se en els 1,182 euros per litre.

D'aquesta manera, augmenta la bretxa entre un i altre combustible, superant ja els 15,5 cèntims, la més gran des de l'any 2007.

Amb aquests preus omplir un dipòsit mitjà de gasolina de 55 litres de gasolina costa actualment 73,53 euros, 8,5 euros més que en el cas d'un dièsel.

El principal motiu d'aquest encariment és a la pujada del barril de petroli i el seu impacte final en els sortidors, tot i que el preu dels combustibles i del cru no són exactament correlatius.

En concret, el barril de Brent, de referència a Europa, cotitza actualment per sobre dels 63,42 $. Des dels mínims que va marcar a principis d'any, quan va cotitzar a 46 dòlars, el preu del barril s'ha revaloritzat al voltant d'un 40%.

Preus inferiors a l'any passat

Tot i això, aquests preus són molt més baixos que els que marcaven fa un any tots dos combustibles, quan se situaven en els màxims de 2014 amb 1,456 euros el litre de gasolina i 1,346 euros el de gasoil.

Així, omplir el dipòsit aquest any és gairebé set euros més barat que en l'inici de les vacances d'estiu de 2014 en el cas de la gasolina i mig euro pel que fa al gasoil.

No obstant això, pel que fa a principis d'any, li preu de la gasolina és al voltant d'un 16% més car, mentre que en el cas del gasoil s'ha encarit més de 7%.

Els carburants costen a Espanya menys que en la mitjana de la UE, on el preu de venda al públic del litre de gasolina se situa en 1,494 euros i en 1,506 euros a la zona euro. Per la seva banda, el litre de gasoil costa 1,299 euros de mitjana a la UE i 1,256 euros a l'eurozona.

El menor nivell de preus finals respecte als països de l'entorn es deu al fet que Espanya, malgrat les pujades de l'IVA, als majors impostos i als nous gravàmens al biodièsel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Motor

Interior d'un vehicle de Tesla.
Tesla inaugura a l'Hospitalet la seva primera botiga física a l'estat

Tesla inaugura a l'Hospitalet la seva primera botiga física a l'estat

Funcionarà com a centre de servei amb venda i exposició de vehicles i com a taller

Els cotxes de més de 20 anys no podran circular per l´àrea metropolitana els dies feiners

Els cotxes de més de 20 anys no podran circular per l´àrea metropolitana els dies feiners

La mesura entrarà en vigor el 2019, però ja a partir del proper desembre s'aplicarà en episodis de...

Saps quants metres avances amb el cotxe mentre mires el mòbil?

Saps quants metres avances amb el cotxe mentre mires el mòbil?

Enviar missatges o fer una trucada et fa córrer més risc del que et penses

Conduir i fer servir el mòbil alhora és biològicament impossible per al cervell

Conduir i fer servir el mòbil alhora és biològicament impossible per al cervell

Els qui parlen per telèfon quan condueixen triguen mig segon més a trepitjar el fre

Enllaços recomanats: Premis cinema