Quan un automòbil arriba a la categoria de llegenda, podem parlar gairebé de patrimoni de la humanitat. Són molt pocs els cotxes que acaben convertits en mites, es poden comptar amb els dits d´una mà, i cadascú té el seu preferit. El millor de tot és que no tenen per què ser cotxes exclusius, perquè si mirem els orígens, posem per cas, del Mini, del 2 Cavalls o de l´Escarabat, descobrirem a l´acte que van ser cotxes concebuts per poder oferir un mitjà de transport a grans capes de la societat. El Beetle és, per mèrits propis, una icona de l´automoció, i aquest carisma arriba al seu màxim exponent en la versió descapotable, que hem tingut la sort de provar, un goig que volem compartir amb vosaltres, els nostres lectors. El disseny del Beetle Cabrio combina de manera magistral els traços que van definir el primer Escarabat amb una modernitat interpretada en clau esportiva. A la part frontal destaquen les línies horitzontals que dibuixen les entrades de refrigeració del para-xocs, així com la presència dels grans ulls (fars). Al darrere és un aleró l´element que defineix la imatge del Beetle Cabrio, clarament més esportiva que la del seu antecessor. Un detall molt elegant d´aquest Volkswagen és la línia cromada que separa la carrosseria i la capota, a joc amb la línia cromada que trobem sota el llindar inferior de les portes.

Tot plegat fa que, estèticament parlant, el Beetle Cabrio sigui un vehicle captivador de debò, un cotxe que tothom voldria tenir al garatge. I, en aquesta variant descapotable, un cotxe capaç de proporcionar un plaer de conducció incomparable. Perquè és descapotable i perquè és un Escarabat descapotable. Així de senzill. Un detall més que acaba de donar un plus de carisma al Beetle Cabrio és que Volkswagen el fabrica a Mèxic, a la planta de Puebla, d´on el 2003 van sortir les últimes unitats de l´estimat Vocho, l´Escarabat de tota la vida, del qual es van fabricar més de 21 milions d´unitats.

L´encant d´un 2+2

La presència d´una gran superfície de plàstic del mateix color que la carrosseria a la zona del tablier defineix l´habitacle del Beetle Cabrio. A la banda de l´acompanyant hi trobarem una petitíssima guantera inspirada en la de l´Escarabat original, amb una peculiar palanqueta d´obertura.

Com que aquesta segona generació és 15 centímetres més llarga que l´anterior, ha guanyat habitabilitat, tot i que les dues places del darrere són típiques d´un 2+2, és a dir, petites i aptes només, si parlem d´adults, per a desplaçaments curts. Un detall important que cal tenir en compte és que, a diferència del que passa amb alguns descapotables, en el Beetle Cabrio la capacitat del maleter no varia tant si viatgem amb la capota tancada com si conduïm a cel obert. Amb un volum de 225 litres, la capacitat de càrrega del Beetle Cabrio no és res de l´altre món, però resulta suficient si portem un equipatge lleuger.

Els enginyers de Volkswagen han fet un bon treball en matèria d´insonorització des de l'exterior. La capota, a part de definir de manera definitiva l´estètica del Beetle Cabrio, aporta un bon aïllament acústic i és molt ràpida d´accionar: tarda només 9 segons a obrir-se i 11 a tancar-se.

TDI de 105 CV i 5 marxes

Hem provat el Volkswagen impulsat pel motor 1.6 TDI de 105 cavalls. Aquesta mecànica ofereix, principalment, una gran suavitat de marxa i un consum moderat. És més silenciós que el 2.0 TDI. Qui vulgui prestacions pures, que se n´oblidi i opti per altres possibilitats del catàleg. El propulsor 1.6. com acabem de dir, destaca pel refinament, i aporta a la conducció una tranquil·litat que s´agraeix molt si el que busquem és assaborir el paisatge, l´aire fresc i l´estona de desconnexió que representa obrir la capota i oblidar-se del rellotge. Si hem destacat que el canvi és de cinc marxes és perquè amb un de sis el salt de revolucions entre marxa i marxa no seria tan gran i el cotxe tindria una acceleració més viva. Però tinguem en compte que el que no es guanya en acceleració es guanya en consum. No és difícil registrar-hi una mitjana d´entre 5 i 6 litres cada 100 quilòmetres.

Pel que fa al comportament, els 100 quilos més que fa el Cabrio respecte al Beetle normal el converteixen en un cotxe més estable, amb més aplom, però no tan àgil de reaccions a les ordres del volant. Tot plegat ens convida a una conducció relaxada i plaent al volant d´un mite de l´automoció. I a cel obert.