La crisi econòmica va produir una contracció de l'activitat econòmica a Espanya. Una recessió que va començar al sector de la construcció i que va afectar a totes les àrees. Cap àmbit de l'economia es fora de perill dels números vermells.

Al sector automobilístic, la reducció de la demanda va provocar inicialment una caiguda de les vendes que es va sobreposar gràcies als diferents plans d'estímul posats en marxa.

Al seu torn, cada mes la combinació de 'subhastes de cotxes' registra a Intenet un gran nombre de recerques. En concret, una mitjana de 12.100 cerques a Google en l'últim any a Espanya.

¿Necessitat? ¿Alternativa davant de la crisi? Durant els quatre primers mesos d'aquest any 2015 per cada cotxe nou s'han venut 2,2 cotxes de segona mà.

Paral·lelament als vehicles d'ocasió, pel mercat circulen cotxes que han estat posats al a venda per les empreses de rènting, pel mateix Estat o fins i tot provenen d'embargaments que han realitzat les entitats bancàries.

En aquests casos s'ha observat un nínxol de mercat en el qual les empreses van a la recerca el millor postor. Parlem de les subhastes de cotxes.

Funcionament

La mecànica de les licitacions difereix segons l'ens que dugui a terme la venda. Si són institucions governamentals les que organitzen esdeveniments d'aquest tipus, com ara ajuntaments, CC.AA. o el Govern Central, són aquestes mateixes les que s'encarreguen d'informar a través del BOE o del Butlletí Oficial de l'Administració corresponent.

En l'àmbit privat, hi ha una gran quantitat d'empreses que ofereixen tot tipus de subhastes. Des de la forma tradicional a les quals acudeixen usuaris en la recerca d'alguna ganga, fins a concursos online als quals es pot accedir des de qualsevol part del planeta.

En el cas de BCA, una empresa de remarking, també hi ha la possibilitat del establir un preu fix. En aquesta tècnica el venedor publica al web el preu que vol aconseguir pel vehicle. Si algú està interessat en ell és suficient amb fer clic en el botó i ja passa a ser de la seva propietat. Aquí l'important no és ser el que més licita, sinó el més ràpid.

A tenir en compte

Si vols participar en una subhasta, és important que aprenguis alguns dels conceptes que es fan servir en elles. Des del preu de reserva, que consisteix en què el venedor designa un preu per sobre del que es compromet a vendre el vehicle. Un cop establert, el vehicle es posa en concurs a l'espera del millor postor.

També es pot donar el cas que el vehicle no arribi al preu de reserva, però el subhastador creu que el preu aconseguit és raonable i per això el venedor ha d'acceptar la licitació. En aquesta situació estem davant d'una venda provisional on l'empresa ha de negociar com un intermediari entre venedor i comprador amb l'objectiu d'arribar a un acord.

Una altra paraula que forma part d'aquest argot i que és important tenir en compte és l'acrònim REBU. Els vehicles que s'acullen sota el règim de béns usats estan habilitats a declarar l'IVA únicament per la diferència entre el preu de compra i el de venda. No hi ha IVA que deduir.

Tràmits per accedir a la subhasta

Si tens clar que vols anar a una subhasta pública, ja que és el millor lloc on comprar cotxes embargats, els tràmits no són molt laboriosos. Tan sols necessites el DNI i consignar un 25% del preu de sortida del bé pel que vols licitar, mitjançant xec certificat a nom de la Tresoreria General de l'Estat.

En canvi si es realitza a través d'Internet, dependrà de cada portal web encara que caldrà registrar-se i aportar les dades personals. En aquest cas la transparència és fonamental per no ser víctima d'una estafa.

Recomanacions

Malgrat que el motiu principal de participar en una subhasta és el preu, ja que pots trobar vehicles per un preu inferior al de mercat, cal no deixar-se guiar només per aquest factor. T'has de fixar en alguns detalls

Un d'ells és el quilometratge. Si estàs pensat en realitzar una compra a les subhastes, has d'exigir un document en el qual es certifiquin els quilòmetres reals del cotxe.

Un altre dels requisits que has de exigir és que el vehicle tingui el llibre de manteniment oficial o un document que acrediti l'historial del vehicle. A més, aconsellem portar-lo a un mecànic a revisar els punts estratègics del cotxe.

El procés de venda és tan llarg, en concret si el vehicle procedeix de la via contenciosa, que quan el cotxe surt a subhasta moltes vegades pot haver passat anys sense moure's.

En qualsevol cas, si saps com navegar i arribes en el moment adequat pots aconseguir una veritable ganga.