Un de cada quatre conductors de cotxe utilitza el seu telèfon intel·ligent "sempre" o "sovint" mentre circula, igual que fan un 8% dels motoristes i un de cada dos vianants mentre camina, segons un estudi que ha presentat avui el Real Club d'Automòbil de Catalunya (RACC).

Segons l'estudi, que recorda que la primera causa d'accidents són les distraccions, a Barcelona es produeixen 4.650 distraccions per minut per l'ús del telèfon amb el vehicle en moviment, sense comptar quan s'utilitza amb el cotxe parat.

L'estudi alerta que escriure un missatge de text al volant per ciutat equival a circular distrets almenys 20 segons, és a dir, recórrer uns 278 metres, la distància equivalent a dues illes de l'Eixample.

L'estudi ha analitzat l'ús dels 'smartphones' en conductors, motoristes i vianants, i conclou que les distraccions no són patrimoni exclusiu dels conductors (26%), sinó que també són pròpies dels vianants (47,2%) i, en menor incidència, dels motoristes (8,7%).

L'anàlisi del RACC constata que un 43% dels conductors acostuma a escriure un missatge de text mentre condueix.

L'informe, realitzat amb una enquesta a un miler de conductors i amb observacions 'in situ' d'altres 1.000 així com a 400 vianants, recorda que després de més d'una dècada de disminució del nombre de morts i ferits greus per accident de trànsit, el 2015 a Catalunya s'ha produït un repunt del 22,8% de la mortalitat.

Els responsables del RACC han atribuït part de l'increment dels accidents mortals a les distraccions causades per l'ús creixent d''smartphones'.

Segons l'enquesta, un 26% dels conductors utilitza el telèfon mòbil "sempre" o "sovint" en els seus desplaçaments, mentre que en el cas dels vianants el percentatge d'ús arriba fins al 47%.

Les circumstàncies del trànsit influeixen: els conductors que manipulen l'aparell quan el vehicle està parat doblen als que ho fan amb circulació habitual, i un de cada cinc vianants continua usant el mòbil mentre travessa passos de vianants.

Segons les observacions realitzades pel RACC, s'estima que a Barcelona es produeixen 4.650 distraccions derivades de l'ús del mòbil cada minut.

En el cas dels conductors, un 56% per a consultes en el mòbil i en el cas dels vianants un 36% per atendre una trucada.

L'estudi destaca que la majoria de les distraccions es produeixen quan l'usuari es desplaça sense acompanyant: un 93% dels conductors distrets eren l'únic ocupant del vehicle, i un 91% dels vianants distrets caminaven sols.

Segons l'enquesta, nou de cada deu usuaris de moto i cotxe creuen que l'ús del mòbil influeix molt en les probabilitats de patir un accident, encara que en els vianants el risc percebut és menor.

No obstant això, un 42% dels conductors de cotxe continua utilitzant el mòbil mentre condueix.

El RACC ha recomanat augmentar la conscienciació i promoure l'ús d'aplicacions de bloqueig del mòbil durant la conducció i exigir certificacions per homologar aplicacions relacionades amb serveis de mobilitat compatibles amb la conducció.

També millorar el control de les distraccions per part de les autoritats vials i graduar les sancions, sense augmentar-les, en funció de la situació de distracció.

Igualment proposa implicar grans empreses d'Internet (Google, Facebook, Apple) i operadores (Telefónica, Orange, Vodafone) en la millora de les aplicacions mòbils per a una integració més segura en la conducció i introduir un test teoricopràctic en el temari de les autoescoles per demostrar l'afectació de les distraccions en el risc d'accident.