El Govern alemany ha convocat a la direcció del consorci automobilístic Opel perquè aclareixi les recents informacions difoses per mitjans del país sobre una presumpta manipulació de les emissions de gasos contaminants.

Fonts del ministeri de Transports han informat avui de la reunió convocada per a aquest dimecres a la comissió que investiga aquest cas, amb assistència del seu ministre, Alexander Dobrindt, i del president d'Opel, Karl-Thomas Neumann.

En la sessió s'abordaran "totes les qüestions relacionades amb aquesta temàtica" que afectin Opel, va indicar un portaveu del departament.

El mateix Neumann va rebutjar ja dimarts les acusacions que la seva empresa hagi instal·lat programes informàtics en els seus vehicles per manipular les emissions de gasos contaminants, com van difondre tant la televisió pública com el setmanari "Der Spiegel".

Neumann va considerar aquestes revelacions sobre presumptes manipulacions en els models Astra i Zafira amb motors 1,6 CDTi, d ' "errònia i exagerada" interpretació dels moderns sistemes de neteja d'emissions dels motors dièsel.

Va afegir que aquests sistemes són "extremadament complicats" i que no es basen en "paràmetres aïllats". Opel havia sortit ja al pas a aquestes informacions a través d'un comunicat en què desmentia haver utilitzat programes que permetin detectar si un cotxe està sent sotmès a una prova d'emissions.

"Der Spiegel" i la televisió pública "ARD" van denunciar la setmana passada que els Opel Zafira i Astra amb la motorització 1.6 CDTi tenen un programari que desconnecta els dispositius de neteja de les emissions contaminants en nombroses ocasions, depenent de factors com la temperatura, la velocitat o les revolucions.

El passat 22 abril, el ministre Dobrindt va alertar que 17 fabricants de vehicles als quals havia investigat podrien estar desconnectant de manera irregular dels dispositius de control d'emissions d'alguns models i contaminant més del permès.

Les marques i models alemanys afectats eren Audi (A6), Porsche (Macan), Volkswagen (Amarok, Crafter), Opel (Insígnia, Zafira) i Mercedes (V250 Bluetec).