La selecció espanyola entra en joc aquest vespre al Mundial 2018 contra Portugal, Cristiano Ronaldo i una crisi sense precedents a les portes del torneig, que va desencadenar la destitució de Julen Lopetegui i el nomenament de Fernando Hierro, que debuta després d'una voràgine de 20 hores. No és el millor moment per encarar un duel de tan alt nivell, el primer en una cita en què l'ambició de la selecció només li permet aspirar al màxim a Rússia 2018; un partit clau a cada gran competició que admet marge d'error, si, però que també condiciona i pressiona per als altres dos duels. Tot dins d'una perspectiva desenfocada des de dimarts, quan l'anunci del fitxatge de Lopetegui pel Reial Madrid després del Mundial va provocar un cicló de decisions que va començar amb la tornada de Luis Rubiales, el president de la Federació, d'urgència a Krasnodar i va continuar dimecres amb l'acomiadament del seleccionador i l'elecció de Hierro per dirigir al grup.

Entre totes aquestes circumstàncies, després de dos dies en què s'ha parlat poc o gens del partit de Portugal, de tot just dues sessions al capdavant de l'equip, amb membres del nou cos tècnic arribats a última hora i amb la convulsió de tot el que ha passat, apareix l'estrena mundialista a l'estadi Fisht de Sochi. Un matx contra l'actual campió d'Europa, que va conquistar el torneig continental contra pronòstic a França 2016; contra un bon grup de jugadors i, sobretot, contra Cristiano Ronaldo, un golejador enorme, voraç, que lidera sense cap discussió el conjunt lusità i que repta Espanya en un pols previsible pel liderat. Al seu costat amb futbolistes d'indubtable potencial com Bernardo Silva, André Silva o Gonçalo Guedes, protegit per darrere a més per l'experiència de Pepe i per la fiabilitat sota pals de Rui Patricio, l'astre del Madrid és la referència indubtable del combinat lusità. També és l'amenaça més perillosa per a Espanya.

No hi haurà canvis, ni de bon tros revolucions, en el seu debut en el càrrec. Ni hi ha temps ni creu que sigui necessari. «El que no es pot tocar en dos dies és el que porta dos anys de treball», adverteix el nou seleccionador, que seguirà la línia de Lopetegui, amb el qual ha treballat els últims set mesos com a director esportiu. En aquest sentit, l'onze manté les mateixes tres incògnites que tenia abans de l'acomiadament del futur tècnic del Madrid; una per cada línia, des del lateral dret, on concentra l'entrenador l'única baixa per a la cita d'aquest dimecres -Carvajal per una lesió muscular- fins el davanter, passant pel mig camp. Nacho i Odriozola es disputen el lateral dret, Koke i Thiago acompanyar Busquets i l'altre dubte és saber si Diego Costa jugarà sol o acompanyat.

La veu del capità

Ahir qui va dir-hi la seva va ser el capità Sergio Ramos en conferència de premsa. L'andalús va qualificar de «moment delicat» i «per a res agradable» el viscut els últims dos dies amb la destitució de Lopetegui, però va deixar clar que al vestidor «no hi ha cap esquerda i que l'ambició, il·lusió i objectiu continua sent-hi» per guanyar el Mundial. De la seva banda Hierro, reiterava ahir que el partit d'avui és «la primera de les tres finals» que el seu equip té per davant i va assegurar en el duel es veurà una Espanya «reconeixible» tot i el canvi a la banqueta. «Tenim molt respecte a la selecció campiona d'Europa. Tenen un dels millors jugadors del món i un entrenador i un grup amb molta experiència. Es veurà una Espanya reconeixible, no oblidarem cap de les nostres virtuts» va afirmar.

De la seva banda, el seleccionador de Portugal, Fernando Santos, va explicar que estan «preparats per a un partit complicat amb un grau de dificultat elevadíssim» davant Espanya, un rival al qual no veu «en desavantatge» malgrat la setmana convulsa que ha viscut amb el canvi d'entrenador. «No espero cap sorpresa. Sobre el camp hi haurà dos equips que volen guanyar el partit. El més important és la confiança de cada selecció i la resta és secundari», va analitzar ahir. El tècnic lusità apuntava que «és el primer partit per dos grans equips i dos grans conjunts de jugadors».