Són llocs que es queden gravats a la retina. Estampes que poden il·lustrar qualsevol conte nadalenc, ja sigui pels seus imponents castells medievals, per les seves casetes màgiques o per ser el bressol del famós i bonàs Santa Claus. Hi ha pobles al món que semblen sortits de les pàgines dels relats dels germans Grimm, alguns són lluny de les nostres fronteres i altres més a prop del que pensem. Aquí deixem una selecció d'alguns dels més bells.

1. Sos del Rey Católico - Aragó

Carregat d'història, aquest poble d'Aragó és un lloc perfecte per passar-hi uns dies el desembre o per les festes de Nadal. Malgrat el fred, perdre's pels carrerons medievals que van a parar al Palau Sada, lloc on va néixer Ferran el Catòlic -per això la localitat, en el seu origen anomenada Sos, prengués tan il·lustre cognom-, és tota una experiència, i on es poden contemplar les seves muralles i esglésies, a més de la mítica plaça de la vila. S'hi troben algunes pastisseries tradicionals on es pot comprar el seu més preuat menjar, la xocolata.

FOTO: Sos del Rey.

Oficina de turisme: carrer Madrigal Altas Torres, 0

Mail: turismo@sosdelreycatolico.com

Tel: 695 28 05 45 / 646 21 63 46

Què es pot veure: visites guiades al palau de Sada i a la vila amb el seu recinte emmurallat; l'església de San Martín de Tours i l'església de San Esteban.

On es pot menjar: La cocina del principal 948 888 348. Especialitat: carns a la brasa, bolets i caça.

2. Romanievi - Finlàndia

Romanievi és la capital de Lapònia, la porta d'entrada a un dels llocs més espectaculars del planeta i, per descomptat, la ciutat de Santa Claus. És allà on els més aventurers i els més petits poden anar a conèixer el barbut més estimat del Nadal, ja que viu a tan sols vuit quilòmetres del centre de la ciutat. Durant aquestes dates, gaudir d'una bona aurora boreal és més que probable, encara que el més recomanable és anar-hi amb roba d'abric, ja que les temperatures poden ser de sota zero.

FOTO: GETTY IMAGES

Oficina de turisme: Lordi's Square Maakuntakatu 29-31

Mail: travel.info@rovaniemi.fi

Tel: +358 - (0)16-346 270

Què es pot veure: Centre de Ciències Àrtic Arktikum; Ranua Wildlife Park, a una hora de la ciutat, i l'Arctic SnowHotel.

On es pot menjar: Santa's Salmon Place

Tel: +358 46 9585169. Especialitat: salmó fresc al forn en tradicional lapó amb llar de foc.

3. Pedraza - Segòvia

Aquesta localitat va ser protagonista de l'anunci de la Loteria de Nadal del 2013, encara que la seva història ve de lluny. Situada a la província de Segòvia, és una vila emmurallada i ha estat declarada en més d'una ocasió com un dels pobles medievals més bonics d'Espanya. En els seus límits amaga moltes històries, com que al castell que hi van aixecar els àrabs s'hi va refugiar el califa de Còrdova Abderraman III.

FOTO: GETTY IMAGES

Oficina de turisme: c/ Real, 3

Mail: turismo@pedraza.info

Tel: 921 508 666

Què es pot veure: porta de la vila i presó medieval; Plaza Mayor i Calle Real, i el castell de Pedraza.

On es pot menjar: El jardín. 921 50 98 62 Especialitat: xai i garrí rostit.

4. Eguisheim - França

Situat a la regió d'Alsàcia, els car-rerons d'aquest petit poble francès són tot un espectacle. Està catalogat com un dels municipis més bells de França i, a més, és el bressol del vi alsacià, amb denominació d'origen. Les seves muralles, els seus balcons coberts de flors i plantes, i les seves cases típiques alsacianes són l'atractiu principal del lloc, que per Nadal acull un típic mercat a la Place du Marché i Place Mgr Stumpf. L'artesania i els dolços són el seu reclam.

FOTO: GETTY IMAGES

Oficina de turisme: 22A Grand-Rue

Tel: 333 89 23 40 33

Què es pot veure: muralles amb doble fortificació (Rue du Rempart); diferents fonts, d'estil renaixentista (plaça del Mercat); església de Saint-Pierre et Saint-Paul, i castell de Bas d'Eguisheim.

On es pot menjar: Au Vieux Porche. 03 89 24 01 90

Especialitat: Formatges i vins casolans.

5. Frías - Burgos

Aquesta localitat burgalesa és aclamada per la seva bellesa i història. Apareix citada per primera vegada en textos de la segona meitat del segle IX. Amb sepulcres rupestres al voltant de la parròquia de Sant Vicenç, els furs i senyorius van ser essencials en la seva història. Així, és la ciutat més petita d'Espanya i senyoriu dels contestables de Castella. Fer una volta pels seus carrerons i visitar el seu castell medieval, situat al capdamunt de la localitat, són activitats per a una perfecta estampa de Nadal, especialment si tot està coberta de neu.

FOTO: GETTY IMAGES

Oficina de turisme: carrer del Castillo, 20

Mail: turismo@ciudaddefrias.com

Tel: 947 35 80 11

Què es pot veure: castell; parròquia de San Vicente Mártir; Museu Etnogràfic; cascada de Tobera i pont de Frías.

On es pot menjar: Mesón Fridas - 947 357 243

Especialitat: xai de Burgos i caça de temporada.