El català Celler de Can Roca (Girona) s'ha coronat avui com el millor restaurant del món segons la llista que elabora cada any la revista gastronòmica britànica "Restaurant", considerats els Oscars de la gastronomia.

El restaurant dels germans Joan, Josep i Jordi Roca ha desbancat de la primera posició el danès Noma, que havia encapçalat la llista els últims tres anys i que aquest any ha quedat segon.

En el rànquing dels 50 millors restaurants del món apareixen cinc espanyols, tres d'ells entre els deu primers llocs, com Mugaritz, quart, i Arzak, vuitè, tots dos de Guipúscoa, així com sis llatinoamericans, entre ells el brasiler D.O.M., sisè, i el peruà Astrid i Gastón, catorzè.

Per a la publicació gastronòmica, el restaurant dels germans Roca, que havia estat segon els dos últims anys, ha obtingut reconeixement mundial "per la seva combinació de plats catalans amb tècniques innovadores" així com per la "passió i amabilitat" dels seus propietaris.

La "cuina emocional" dels germans Roca, que dilluns que ve estrenen a Barcelona "El Somni", una enigmàtica òpera culinària, relleva dalt del rànquing la cuina nòrdica del Noma, que al febrer va viure el contratemps d'un intoxicació alimentària al seu local que va afectar 63 comensals.

El restaurant danès havia agafat el testimoni el 2010 del també català "El Bulli" de Ferran Adrià, que va ocupar des del 2006 al 2009 el primer lloc de la llista de "Restaurant", després d'haver-se proclamat millor restaurant del món per primera vegada el 2002.

Especialitzats en cuina tradicional catalana, sense oblidar la vessant més avantguardista de la gastronomia, les responsabilitats al Celler estan dividides entre els tres germans: Joan dirigeix la cuina, Jordi coordina la rebosteria i Josep, el sommelier, s'encarrega del vi i del menjador.

"Junts formen un excel·lent equip capaç de crear una experiència culinària realment inoblidable", subratlla la revista "Restaurant", que alaba l'"estil lliure" que practiquen els germans Roca "sense trair la memòria de les diferents generacions d'avantpassats de la família que s'han dedicat en cos i ànima a alimentar els seus comensals".

La prestigiosa llista de 50 millors restaurants s'elabora a partir de l'opinió de més de 900 crítics, xefs, restauradors i gastrònoms de tot el món, que emeten fins a set vots cadascun, tres dels quals, com a mínim, han d'anar a parar a restaurants d'una regió diferent a la seva.

Entre els espanyols, Mugaritz perd el tercer lloc ja que va obtenir l'any passat per deixar pas a l'italià Osteria Francescana, mentre que Arzak es manté en la vuitena posició.

Quique Dacosta (Alacant), de la seva banda, fa un salt endavant de catorze llocs en el rànquing per situar-se en la vint-i-sisena posició, divuit més que l'Asador Etxebarri (Biscaia), que retrocedeix en aquesta edició tretze posicions fins al lloc 44.

Entre els llatinoamericans, el brasiler D.O.M perd dos llocs respecte a l'any passat, mentre que Astrid i Gastón n'avança 21, fins al catorzè, i el mexicà Pujol puja fins a la dissetena plaça, millorant la trenta-sisena que va aconseguir l'any passat.

En el pla internacional, el nord-americà Elevin Madison Park (Nova York) passa aquest any des de la desena fins a la cinquena plaça, mentre que el britànic Dinner by Heston Blumenthal (Londres), el segon restaurant del xef de The Fat Duck, que el 2009 va viure una intoxicació alimentària per ostres entre els seus clients, avança fins a la setena posició.