"Star Wars" ha desplegar tota la seva força a Hollywood durant l'estrena mundial de "The Force Awakens" amb una multitudinària catifa vermella per on han desfilat totes les seves estrelles, desitjoses de compartir amb el públic les sorpreses que tanca la setena entrega de la saga.

"En els 70 ningú tenia ni idea de què passaria quan vam començar a rodar la primera pel·lícula", ha rememorat Harrison Ford en la seva arribada a l'esdeveniment, on esperaven més d'un centenar de mitjans de comunicació acreditats per a l'ocasió.

"Ara cal viure amb les altíssimes expectatives que aquesta pel·lícula desperta. És una bogeria, però jo només treballo aquí", ha dit amb el mateix sarcasme que empra el seu personatge, Han Solo, aquest vaquer espacial que torna a una galàxia "molt, molt llunyana "acompanyat de nou per Mark Hamill (Luke Skywalker) i Carrie Fisher (Leia).

Hamill ha jugat a despistar i no ha volgut aclarir per què el seu personatge no apareix en cap dels avenços ni en els cartells promocionals de la pel·lícula, mentre que Fisher ha arribat orgullosament acompanyada per la seva filla, Billie lourd. "Ella és la meva princesa", ha assenyalat.

Per la seva banda, J.J. Abrams, el director del film, ha admès que l'ambient per l'estrena era "surrealista" i que "mai" havia experimentat un esdeveniment similar.

"És una bogeria. He d'admetre que em sento lleugerament culpable. Han passat tres anys des que ens vam posar a crear aquesta pel·lícula, però el temps ha passat massa ràpid. Estic desitjant compartir-la amb la gent", ha manifestat. Els principals nous rostres de la franquícia tampoc han trigat a aparèixer.

La primera ha estat la jove britànica Daisy Ridley, fastuosa amb un vestit blanc que combinava capes de plumeti i encaix i que acaparava totes les mirades; després ha arribat el seu compatriota John Boyega i el guatemalenc Óscar Isaac, que encarna el pilot Poe Dameron, líder de les Forces Rebels.

"Desa els secrets ha estat com un regal. Mai li dius a la persona que vols el que li vas a regalar, cert?", ha manifestat l'intèrpret, que ha reconegut no haver rebut cap consell en concret de Harrison Ford, tot un expert en pilotar naus espacials gràcies a la seva perícia al capdavant del Falcó Mil·lenari.

Així mateix, han acudit a la cita actors com Gwendoline Christie, Adam Driver, Domhnall Gleeson, Andy Serkis, Lupita Nyong'o, Peter Mayhew -l'home darrere de Chewbacca, que lluïa un bastó amb forma de sabre làser- i, fins i tot, George Lucas, creador de la saga.

"Mai vaig pensar que 'Star Wars' es convertiria en una cosa tan gran", ha confessat. "Al final, és una història sobre famílies, sobre el que deixa enrere una generació i ha de recollir la següent", ha afegit. Lucasfilm, la companyia fundada per Lucas, ha estat adquirida per Disney el 2012 per més de 4.000 milions de dòlars.

Kathleen Kennedy, presidenta de Lucasfilm, ha destacat que "la resposta generacional sobre aquesta saga és una cosa única al món", i ha recordat que els "missatges universals" que llancen aquestes històries, plenes d'optimisme i esperança, no són molt habituals en el cinema actual.

A l'estrena, considerat el major mai celebrat a Hollywood fins a la data, també ha acudit el conseller delegat de Disney, Bob Iger, "entusiasmat de poder compartir la pel·lícula per primera vegada".

"És una cinta que pren de nou el foc de la saga per a futures generacions. Té molt d'humor, molta acció i molt drama, però sobretot té molt de cor", ha indicat Iger.

L'esdeveniment ha obligat al tancament del trànsit a la zona i a prendre mesures de seguretat més grans que per als Oscar, amb uns 50 agents de Policia i gossos a la recerca de possibles artefactes explosius dins de l'enorme carpa blanca -d'uns 300 metres de longitud- desplegada per a l'ocasió.

Els soldats imperials van ser els primers a posar peu sobre la catifa vermella, seguits pels robots C3PO, R2D2 i BB-8 abans de l'arribada de desenes de fans vestits com soldats de les Forces Rebels.