Només cal parar de tant en tant certa atenció a les notícies que ens arriben de Turquia per tal de refermar-nos en aquesta mena de contradicció gairebé ja ancestral que arrossega: venut massa sovint com un país que abraça la modernitat, les ànsies d’unir-se a Europa i que fa bandera de l’avantguarda de la seva gran capital Istanbul, l’altra cara de la moneda farcida de repressió i de mirades al passat apareix també constantment.

Deniz Gamze Ergüven, la jove directora de Mustang, sap del que parla: establerta a França però amb una infància viscuda a Turquia, ens ofereix una òpera prima amb cert regust autobiogràfic. Al film, ens trobem amb cinc germanes adolescents que van perdre els pares i que conviuen amb la seva àvia i el seu oncle. Aquesta etapa vital es desenvolupa en aparent normalitat: ganes de viure i de llibertat i també de començar-se a descobrir com a dones. Un joc a priori innocent entre alguns nois del poble i elles ­desencadena tot un seguit de rumors que fan que els seus familiars actuïn per tal d’esvair qualsevol dubte de l’honorabilitat de les noies. A partir d’aquell moment, les cinc germanes veuran com la seva casa es converteix en una mena de presó en la qual se’ls obligarà a seguir una educació espartana per tal de convertir-se en les femelles perfectes a l’hora de poder contreure un profitós matrimoni.

Naturalment, cap d’elles s’ho prendrà bé, però aquesta nova condició les farà reaccionar de maneres molt diverses, des de la ironia, la revolta i fins i tot la tragèdia. D’aquesta manera, Mustang esdevé un lúcid al·legat al voltant de les condicions en què les dones viuen en un indret aparentment civilitzat com és Turquia, i ho fa a través de l’alenada d’aire fresc que no tan sols insufla la seva jove directora, sinó també de les cinc joves protagonistes, totes elles pràcticament debutants en el món del cinema.

De fet, l’única nota veterana del film la posa el compositor de la seva música: ni més ni menys que l’australià Warren Ellis, el qual, a banda de participar en multitud de bandes sonores, és prou conegut pel fet de ser company de viatge de Nick Cave amb The Bad Seeds.