Fa calor, molta o bastant, i el cos demana hidratació i sals, begudes sanes que el retornin a la vida. Amb permís de smoothies, sucs cool pressed, tes amb fruites i altres importacions que plouen amb la sublim intenció de salvar del desmai, la gastronomia autòctona té un campió de l'estiu, el gaspatxo, una barreja prodigiosa amb tot el necessari per a recuperar-se de la xafogor sense recórrer a res forà.

Fruit de la cultura mediterrània amb l'addició americana del tomàquet i el pebrot, el gaspatxo és un perfecte còctel antioxidant, depuratiu, hidratant, anticancerigen, reforçant de les defenses, facilitador de trànsit intestinal, antisèptic, hipotensor, diürètic i, per descomptat, refrescant. I tant ajuda a mantenir una dieta de control de pes com serveix d'entrant en un dinar per despertar la gana.

A més, partint de la mateixa base, amb algunes variacions i una mica d'imaginació, que per això també hi ha les vacances, és fàcil anar més enllà de la recepta tradicional i obtenir saboroses combinacions que, en afegir nous ingredients, augmenten les propietats de la barreja. Mateix principi, altres gaspatxos. Perquè igual d'important és divertir-se, que això també refresca.

Meló amb pernil per beure

Aquesta proposta converteix el clàssic entrant sòlid en una sopa freda enriquida amb qualitats diürètiques, lleugerament laxants, rica en vitamines i minerals i molt hidratant.

INGREDIENTS: BASTANT MÉS MELÓ QUE TOMÀQUET, COGOMBRE, PEBROT VERD I UNA MICA DE CEBA PER ALEGRAR EL GUST, UNA DENT D'ALL OLI D'OLIVA VERGE EXTRA SUAU SUFICIENT PER A l'EMULSIÓ, UN TROS DE PA DEL DIA ANTERIOR, UNA CULLERADA DE VINAGRE D'ILLA, SAL I ENCENALLS DE PERNIL.

Elaboració: pelar, esgranar i trossejar el meló, posar-ho a la batedora o la Thermomix i triturar-sol. Netejar la resta dels sòlids (el tomàquet ha de quedar sense pell, i aquest i els pebrots, sense llavors), trossejar i triturar juntament amb el meló. Afegir el vinagre, la sal i l'oli a poc a poc fins que la barreja prengui textura d'emulsió lleugera. Reservar a la nevera. Servir en bols o copes obertes amb uns encenalls de pernil per sobre.

Gaspatxo de maduixa

Un gaspatxo sense tomàquet però amb hortalisses i maduixa, que porta antioxidants com la vitamina C. A més, la recepta aporta fibra, vitamines i minerals.

INGREDIENTS: MADUIXES, COGOMBRE, CEBA, PEBROT VERMELL AL GUST, SUCRE (MILLOR SI ÉS MORENO), OLI D'OLIVA VERGE EXTRA SUAU, VINAGRE DE POMA, UN TOC OPCIONAL DE GINGEBRE I SAL.

Elaboració: netejar i tallar les maduixes, posar-les en un plat, escampar una mica de sucre per sobre i deixar-les a la nevera mentre es prepara la resta dels ingredients. Netejar i trossejar les hortalisses, remullar el pa amb el vinagre, afegir la sal, posar tot al vas de la batedora amb les maduixes ja macerades i batre afegint l'oli a poc a poc fins lligar un puré homogeni. Colar amb un colador xinès i deixar refredar a la nevera. Servir ben fred amb un adorn de làmines de maduixa o de fulles de menta.

De síndria

Reina de la hidratació, la síndria també és rica en antioxidants que ajuden a prevenir el càncer i el colesterol, i en vitamines i en minerals, com el manganès, necessari per als ossos, el sistema nerviós i l'aprofitament de les proteïnes, i el potassi, que ajuda a eliminar líquids.

INGREDIENTS: SÍNDRIA I TOMÀQUETS MADURS A PARTS IGUALS, CEBA, COGOMBRE , PEBROT VERMELL, PA DUR, AMB PRUDÈNCIA, OLI D'OLIVA VERGE EXTRA , SAL, PEBRE I VINAGRE.

Elaboració: pelar, esgranar i trossejar els tomàquets i la síndria; si té moltes llavors, es pot treballar amb elles i passar la barreja per un colador xinès una vegada triturada. Posar els ingredients en un got de batedora i triturar fins a aconseguir una textura suau; si queda molt pesada, se li pot afegir aigua, amb prudència. Corregir de amaniments i posar a refredar.

De cireres

Les cireres afegeixen múltiples qualitats depuratives i antioxidants a més de potassi, ferro, calci i zinc, el que les fa indicades en casos de retenció de líquids, osteoporosi, durant la menopausa, quan hi ha problemes de dents i per a persones obeses o en dietes de reducció de pes.

INGREDIENTS: TOMÀQUETS MADURS I CIRERES DESSOSADES, EN PROPORCIÓ DE DOS A UN, COGOMBRE, CEBA, PEBROT VERD, MIGA DE PA DEL DIA ANTERIOR, SAL, OLI D'OLIVA VERGE EXTRA SUAU, UNA MICA DE VINAGRE DE VI.

Elaboració: posar els sòlids en un got de túrmix. Barrejar, batre i afegir l'oli i el vinagre a poc a poc fins a lligar una textura cremosa. Passar la barreja pel colador xinès per deixar-la ben fina i, si cal, rectificar de sal. Reservar a la nevera. Servir molt fred. Es pot prendre amb una tapa de peix arrebossat o marcat a la planxa, o empolvorat amb formatge fresc gelat i ratllat per sobre.

De mango

Una altra fruita molt interessant, el mango, augmenta la dosi d'antioxidants, millora les defenses, protegeix del càncer, ajuda a tenir cura de la pell i en la digestió. Pel seu contingut de fibra i minerals (ferro, potassi, zinc, coure, magnesi), prevé el restrenyiment, la retenció de líquids i la hipertensió. Coadjuvant en l'assimilació de les proteïnes, ajuda a augmentar la massa muscular als esportistes, i és relaxant i antidepressiu.

INGREDIENTS: MANGOS MADURS I TOMÀQUETS PERA, EN UNA PROPORCIÓ MOLT SUPERIOR DE MANGOS, UNA MICA DE PEBROT VERD, SUCRE SUFICIENT PER TREURE L'ACIDESA, OLI D'OLIVA VERGE EXTRA SUAU I VINAGRE DE POMA A QUANTITATS IGUALS, MÉS EL DOBLE D'OLI DE GIRASOL, SAL, UN TROS DE PA DEL DIA ANTERIOR, AIGUA, SI CAL.

Elaboració: macerar el pa amb els líquids durant una mitja hora. Pelar i esgranar els tomàquets. Pelar i desossar els mànecs. Esgranar i trossejar el pebrot. Posar tots els ingredients en un got de batedora i triturar fins que prengui una consistència de crema. Passar per un colador xinès si és necessari per treure-li brins. Deixar a la nevera. Servir molt fred.

De remolatxa vermella

El xef David de Jorge recull al seu bloc aquesta recepta de Martín Berasategui, una variació de la beguda tradicional que amb un toc ho canvia tot. La remolatxa vermella afegeix propietats anticancerígenes, depuratives, rejovenidores, antidepressives i cardiovascularment beneficioses, a més de ferro, àcid fòlic i vitamina C.

INGREDIENTS: 1 KG DE TOMÀQUET MADUR, 10 G DE PEBROT VERD 15 € G DE CEBA 6 € CULLERADES D'OLI D'OLIVA VERGE, 1 CULLERADA DE VINAGRE DE JEREZ, 25 G. DE PA, 50 G DE REMOLATXA CUITA, SAL, UNA MICA DE FORMATGE DE BURGOS 2 CULLERADES DE PINYONS TORRATS, 1 CULLERADA DE CIBULET PICAT.

Elaboració: netejar i esgranar els tomàquets conservant l'aigua que deixen anar. Tritureu tots els ingredients, excepte el formatge fresc, els pinyons i el cibulet, en un got de batedora a velocitat màxima. Reservar ben fred. Tallar a daus el formatge fresc, barrejar-ho amb una mica d'oli d'oliva i el cibulet. Servir el gaspatxo ben fred amb la barreja de formatge com a guarnició.