Moltes són les pel·lícules inspirades en l'esport, des del documental de 1938 "Olimpíada" fins l'estrenada recentment de "Race, l'heroi de Berlín", passant per les obres de grans com Eastwood i Spielberg o la guanyadora de quatre Oscar "Carros de Foc ".

1.- "Olimpíada" (1938): Dirigida per la cineasta alemanya Leni Riefenstahl, va ser el primer documental filmat en uns Jocs Olímpics, els celebrats el 1936 a Berlín del Tercer Reich, i va guanyar la "Copa Mussolini" al millor film estranger al Festival de Venècia de 1938.

La producció, dividida en dues parts - "Festival de les nacions" i "Festival de la bellesa" -, celebra el cos humà combinant la poesia dels cossos en moviment amb primers plans dels atletes en la calor de la competició.

2.- "Carros de foc" (1981): Guanyadora de quatre Oscar i convertida en símbol de l'esperit olímpic, ni aquesta pel·lícula de Hugh Hudson ni l'emblemàtica banda sonora composta per Vangelis necessiten carta de presentació.

Ambientada a la Gran Bretanya de 1920, presenta a Harold i Eric, dos corredors de classes socials i passats oposats que s'entrenen conjuntament amb un objectiu comú: competir en els Jocs Olímpics de París de 1924.

3.- "Nadia" (1984): La gimnasta romanesa Nadia Comaneci tenia 14 anys quan va aconseguir el primer 10 de la història dels Jocs Olímpics de 1976, en l'exercici de barres asimètriques, una fita de la història de la competició internacional que aquest any celebra el seu 40è aniversari.

La cinta, del director Alan Cooke, es basa en la història real de Comaneci, qui en els dos Jocs en què va participar va aconseguir cinc medalles d'or, tres de plata i una de bronze, tot i que la creixent pressió per l'alta competència i el seu augment de pes van amenaçar la seva carrera.

4.- "Prefontaine" (1997): La pel·lícula biogràfica del director Steve James en el qual Jared Leto dóna vida al carismàtic atleta Steve Prefontaine, un jove corredor de fons d'Oregon que va aconseguir fer-se un buit en l'equip olímpic nord-americà en els Jocs de Munic de 1972.

El film plasma la vida de l'atleta, des de la seva infància a Oregon fins a la seva prematura mort als 24 anys en un accident de trànsit, passant per aquells Jocs alemanys, els únics en què va competir.

5.- "Un dia de setembre" (1999):

En aquest documental, guanyador de l'Oscar en l'any 2000, el cineasta Kevin Macdonald entrevista a Jamal Al Gashey, l'únic terrorista supervivent després de la massacre i inclou imatges reals gravades durant les dates de l'assalt.

6.- "Munic" (2005): Steven Spielberg -amb Eric Bana, Geoffrey Rush i Daniel Craig, entre d'altres, al repartiment- repassa també el sagnant episodi de Munic 1972 a "Munic", un film que ell mateix va definir en una entrevista amb la revista "Time" com "una pregària per la pau".

La cinta, nominada a cinc Òscars i basada en la novel·la "Vengeance", de George Jonas, segueix a diversos agents del Mossad que, després de l'assassinat dels esportistes, van començar a acabar de forma clandestina amb els responsables de la matança.

7.- "Astèrix als Jocs Olímpics" (2008): L'humor i les batalles esportives d'Astèrix i Obèlix (Clovis Cornillac i Gérard Depardieu) s'uneixen en aquesta pel·lícula que compta amb petites aparicions d'esportistes d'elit com l'exfutbolista i entrenador Zinedine Zidane o el jugador de bàsquet Tony Parker.

Santiago Segura i Elsa Pataky formen també part del repartiment d'aquesta divertida cinta, basada en el còmic homònim, en la qual el vencedor de les proves olímpiques es durà l'amor de la princesa.

8.- "Invictus" (2009): El llibre "El factor humà", del britànic John Carlin, va inspirar a Clint Eastwood per crear aquesta pel·lícula en la qual Morgan Freeman encarna Nelson Mandela i Matt Damon, a Francois Pienaar, el capità de la selecció sud-africana de rugbi -que a Rio 2016 s'estrena com a disciplina olímpica-.

9.- "Per què els jamaicans corren tan ràpid?" (2009): A l'agost de 2008 el velocista Usain Bolt va polvoritzar tots els rècords i es va fer amb tres medalles d'or. Les seves no van ser les úniques medalles que va aconseguir l'atletisme jamaicà a Pequín, que en total van sumar sis ors, tres plates i dos bronzes.

En un país en què la proporció entre el nombre d'habitants i de corredors d'elit supera la de qualsevol altre lloc del planeta, el director català Miquel Galofré s'acosta en aquest documental al dur entrenament dels joves atletes que converteixen Jamaica en una potència mundial.

10.- "Race, l'heroi de Berlín" (2016): Aquest film explica la història del colós de la velocitat Jesse Owens, que va saltar a la fama en els Jocs Olímpics de 1936, on va guanyar quatre medalles d'or i va batre dos rècords mundials i un altre olímpic.

El món va quedar bocabadat davant la seva gesta seves espectaculars marques, que van tirar per terra la teoria de Hitler sobre la supremacia de la raça ària i el seu pronòstic que els esportistes alemanys anaven a dominar aquelles Olimpíades.