El sushi s'ha convertit en un dels plats més populars dels últims anys. A poc a poc ha anat abandonant els restaurants japonesos per estar cada vegada més present a les llars.

Això no només és pel seu sabor, propietats o nombre de calories, sinó que també és per la facilitat de la seva preparació. I és que malgrat que la seva recepta té multitud de variants, la base dels seus aliments és d'allò més simple: una base d'arròs cuit, sucre i sal sobre la qual es col·loca el peix, les verdures o l'ingredient amb el que desitgem elaborar el plat.

Si vols preparar un deliciós sushi casolà segueix aquests passos:

Ingredients

  • 2 tasses d'arròs per a sushi
  • Alga nori
  • 4 cullerades de vinagre
  • 2 cullerades de sucre
  • 1 cullerada de sal
  • Wasabi i salsa de soja (al gust)

Primer de tot hauràs de preparar bé l'arròs ja que és l'ingredient estrella. Utilitza un arròs específic per a sushi, de gra rodó i curt, que farà que es desmunti menys en fer les peces. Si et resulta difícil trobar aquest tipus, pots fer servir el clàssic 'bomba'.

És molt important rentar bé l'arròs abans de coure'l, per eliminar el midó. N'hi haurà prou amb col·locar-lo en un recipient amb aigua freda, remenar-lo i esbandir-lo diverses vegades fins que l'aigua ja no surti blanquinosa.

Un cop fet, posem a coure l'arròs. La durada de la cocció dependrà de la quantitat i del tipus d'arròs (generalment en els paquets figura quant ha de durar aquest procés). Un cop cuit, el retirem del foc i deixarem l'arròs dins l'olla sense retirar la tapa durant 10 minuts més.

Quan estigui bullit el passem a un hangiri o, el que és el mateix, un bol de fusta, perquè es refredi sense enganxar-se i sobre el qual afegir el guarniment de vinagre. Mentre l'arròs es refreda, barregem en un recipient el vinagre, el sucre i la sal fins que estigui completament dissolt. La proporció ha de ser dues parts de sucre i una de sal per cada cinc parts de vinagre. Es pot escalfar perquè sigui més fàcil la seva dissolució, però a l'hora d'afegir-ho l'arròs ha d'estar fred.

Afegim la barreja amb l'arròs, la sal i el sucre. Ho barregem tot bé, tot i que és un procés delicat, ja que no convé remoure-ho massa. És preferible fer-ho amb una forquilla de fusta (res metàl·lic), passant-ho com un rasclet o com si ho estiguessis tallant. Simultàniament, procedim a ventar l'arròs perquè quedi a temperatura ambient el més aviat possible. Quan estigui llest, ho cobrirem amb un drap humit per evitar que s'assequi.

Un cop acabat el procés, ja podem començar a muntar els rotllos. Per a això, col·loca les làmines d'alga marina seca sobre una estoreta de bambú i tot seguit escampa l'arròs sobre elles, assegurant que no quedin forats buits. Col·loca a sobre de l'arròs l'ingredient base que desitgis: tires de verdures verdures, peix, carn, etcètera.

Enrotlla el bambú fins a formar un rotllo llarg com si fos un tub. A continuació, retira el rotllo de sushi de l'estoreta de bambú i talla'l assegurant que els ingredients no surtin del rotllo. A l'actualitat trobaràs màquines i estris que t'ajudaran a muntar el teu rotllo de sushi més fàcilment.

Un cop tallat, prova a servir-lo sobre una taula de fusta o pissarra al costat de salsa de soja o wasabi i uns palets japonesos.