Girona compta amb diferents museus que exhibeixen un patrimoni valuós i divers per explicar la història i l'art des de l'antiguitat fins als nostres dies, amb activitats per a tots els públics durant tot l'any. Per tal de poder descobrir els tresors artístics més emblemàtics, es pot adquirir el carnet Gironamuseus, que permet visitar els sis museus gironins (el d´Arqueologia, el d´Art, el d´Història, el d´Història dels Jueus, el del Cinema i la Casa Masó) a un preu molt especial. Només cal pagar el total de l'entrada al primer museu visitat i el 50% de l'entrada als restants. La validesa és de 6 mesos.

Una de les exposicions més atractives que actualment es poden visitar a Girona és Olga Sacharoff: pintura, poesia, emancipació, que acull el Museu d´Art amb motiu de la celebració de l´Any Sacharoff per commemorar els 50 anys de la mort de la pintora russa avantguardista. La mostra té com a objectiu situar Sacharoff com una artista activa a la denominada Escola de París de la primera meitat del segle XX, així com mostrar els vincles de la pintora amb l´art català dels anys 1940 i 1950.

També destaca l´exposició del Museu d´Història El desig de viure i d'escriure: Prudenci i Aurora Bertrana, una mostra que dóna a conèixer la vida i obra de Prudenci i Aurora, dos grans escriptors gironins. Partint del llibre L'Illa perduda, l´exposició explica el món de pare i filla, i el que tenen de divers i de comú. L'objectiu és comprendre'ls millor i explicar també bona part de la història política i cultural catalana i europea del darrer quart del s. XIX fins als anys setanta del s. XX.

Una altra de les propostes és l´exposició Pintura Flamenca i Holandesa del Museu de Ginebra que acull el CaixaForum. La mostra permet apreciar els principals artistes i gèneres d'un dels períodes més florents de la història de la pintura europea.