Eli Martínez sol explicar que "el rugbi em va canviar la vida" quan el va descobrir als divuit anys quan va començar a estudiar CAFE a la Universitat de Vic. Poc després, i amb l'anhel d'integrar-se al grup que estava formant Coral Vila al GEiEG, Martínez es va integrar a la secció de rugbi del grup. Vuit anys més tard, Martínez és la capitana de la selecció espanyola de rugbi 7 que avui s'estrena amb una programa doble als Jocs de Rio de Janeiro jugant contra França (16.00) i Nova Zelanda (21.30). Demà, diumenge, Espanya tancarà la primera fase contra Kènia.

Martínez va dir que és un "somni" haver aconseguit la classificació a Rio, però va avisar que Espanya té bones opcions de classificar-se als quarts de final, durant una roda de premsa a la Vila Olímpica. La capitana d'Espanya va analitzar els seus rivals en el Grup B, va considerar que Kènia és un rival "molt assequible", França "molt guanyable" ja que "tenim les consignes clares" i saben que han de "jugar en equip" i va considerar que fins i tot li poden plantar cara a un favorit com és Nova Zelanda.

Aquesta serà la primera edició de la història en la qual es disputa un torneig olímpic de rugbi femení. Entre 1900 i 1924 el rugbi a quinze va formar part del programa olímpic, però només en la seva versió masculina i ara torna als Jocs en format "seven" i per a tots dos sexes. El torneig promet un ritme frenètic, el que imposa el temps curt dels partits -amb prou feines 14 minuts cada partit-, la velocitat del joc i la imprevisibilitat típica d'aquesta disciplina, en la qual un partit pot canviar a tota velocitat, per una simple badada defensiva.

Austràlia és la present campiona de les Sèries Mundials i arriba a Rio amb el cartell de màxima favorita, liderada per la velocista Ellia Green, anomenada "The Green Machine", i per Emilee Cherry, autora de 22 assajos durant la temporada. Nova Zelanda, una altra de les potències d'aquest esport, liderada per Portia Woodman i Sarah Goss, va ser segona en les Sèries Mundials d'aquest any i es presenta com l'altra gran candidata a l'or.

Les espanyoles, lluny dels favoritismes, van ser les últimes a matricular-se a Rio a la repesca jugada a Dublín el juny passat, però van als Jocs Olímpics amb opcions de passar als quarts de final i potser, llavors, de lluitar per donara alguna sorpresa.