L'atleta palamosí Adel Mechaal, actual subcampió d'Europa de 5.000 metres, viatjarà a Rio de Janeiro properament, demà mateix o aquest dimecres, per competir amb total normalitat a les proves de 1.500 i 5.000 metres, un cop resolt el "problema administratiu" que li va impedir arribar amb la resta de l'equip el passat dia 4 d'agost.

"Estem buscant un vol perquè pugui viatjar al més aviat possible, una vegada resolt el problema administratiu amb la seva acreditació. No hi ha res, que nosaltres sapiguem, que l'impedeixi participar en els Jocs", va declarar el responsable d'atletisme a la delegació olímpica española, José Luis de Carlos.

"Ni la Federació Espanyola d'Atletisme ni la IAAF l'impedeixen que vingui a Rio, almenys per ara, encara que jo no poso la mà al foc per ningú, perquè en aquests assumptes és impossible predir el que pot passar d'aquí a demà", va advertir igualment De Carlos.

Mechaal no va poder viatjar, aquest dijous passat, a Rio de Janeiro amb la resta de l'expedició d'atletisme a causa, segons fonts consultades per l'agència EFE, del fet que havia de justificar tres faltes en el sistema ADAMS pel qual els atletes d'elit han de comunicar la seva localització durant tot l'any a fi de poder ser sotmesos a controls de dopatge en qualsevol moment.

Dues de les suposades incompareixences de Mechaal no estan confirmades i a la IAAF només li consta la del míting belga del 16 de juliol passat.

L'atleta, que el mes anterior va aconseguir penjar-se la medalla de plata a la final europea de 5.000 metres, per darrere del també espanyol d'origen marroquí Ilias Fifa, només reconeix que no va justificar, per distracció, la seva absència de Palamós (Girona) quan va ser requerit per passar un control de dopatge al desembre passat, però nega que no comuniqués els seus moviments en els altres dos casos.

En aquests, Mechaal assegura que va comunicar mitjançant correus electrònics a les autoritats antidopatge que estava competint un cop a Elgoibar (encara que finalment no ho va fer, sinó que va tornar a casa degut a una malaltia) i l'altre a Heusden-Zolder (Bèlgica), quan en el programa ADAMS apareixia al centre d'entrenament francès de Font Romeu.

L'atleta aporta els correus enviats, en el primer cas a l'Agència Espanyola Antidopatge (AEPSAD) i en el de la reunió belga, a la IAAF. El reglament antidopatge d'aquest organisme estableix (art. 32), entre les infraccions, la "negativa o resistència, sense justificació vàlida, a una recollida de mostres després d'una notificació feta d'acord amb les normes antidopatge aplicables, o evitar de qualsevol altra manera la recollida de mostres".

En l'apartat (d) indica que la "vulneració dels requisits sobre la disponibilitat de l'atleta per a la realització de controls fora de competició, inclou el de no presentar la informació requerida sobre la seva localització, així com els controls que es considerin fallits en base a les normes internacionals".

"Qualsevol combinació de tres controls fallits i/o no presentació de la informació sobre la seva localització, que es produeixi en un període de divuit mesos establert per la IAAF i/o les Organitzacions Antidopatge amb jurisdicció sobre l'atleta, constituirà una infracció de les normes antidopatge".

Mechaal, que vol doblar, té les sèries de 1.500 dimarts 16 i la primera ronda de 5.000 l'endemà.