La selecció femenina de bàsquet d'Espanya, actual subcampiona mundial, va debutar ahir a la tarda als Jocs Olímpics amb una soferta i treballada victòria per 59-65 davant Sèrbia, campiona d'Europa, en un partit molt equilibrat i dur en què les de Lucas Mondelo tan sols van aconseguir obrir una escletxa en l'últim quart.

Després de tres períodes que van acabar amb només un punt de diferència al marcador, les espanyoles, amb la gironina Marta Xargay decisiva sortint des de la banqueta, finalment van obrir un avantatge en els últims minuts.

Les espanyoles, malgrat que van comptar amb l'efectivitat de la pivot Astou Ndour, que va aconseguir fer oblidar per alguns moments l'absència de Sancho Little, van notar i molt la poca presència en el joc de l'aler Alba Torrens, la seva jugadora estrella i que no estava en el seu millor dia. Tant, que en la segona meitat Lucas Mondelo va preferir donar-li més temps de joc a Marta Xargay, que va retornar aquesta confiança amb dues cistelles de tres punts en els moments més decisius.

Espanya va sentir el nerviosisme del debut davant de la vigent campiona europea, que en pocs minuts va obrir un ampli avantatge (13-4), amb nou punts d'una fins llavors imparable Jelena Milavanovic, i va obligar Mondelo a demanar el seu primer temps mort.

L'orientació a la banqueta i els seguits canvis fets per Mondelo van fer efecte i les espanyoles van aconseguir disminuir ràpidament l'avantatge amb punts distribuïts entre totes les jugadores, però especialment Ndour. La reacció va permetre a les espanyoles acabar el primer quart per davant (18-19). El segon quart va ser més igualat, amb Espanya decidida a desaccelerar el ràpid joc de les sèrbies. Els dos rivals es van anar alternant els punts, gairebé tot el temps amb avantatge espanyol, amb la selecció de Sèrbia apostant en els contraatacs i Espanya en atacar en bloc i moure ràpid la pilota per mirar de trobar Alba Torrens o Ndour lliures de marcatge.

Gairebé al final, les sèrbies van aconseguir col·locar-se per davant amb una cistella de Tamara Radocaj i Laura Nicholls va disminuir el coixí, però sense impedir que Sèrbia s'imposés per 13-12 en el segon quart i deixés el marcador parcial igualat (31-31 ) a meitat del partit.

Apareix Xargay

La segona meitat va començar amb Ndour lluitant totes les pilotes en atac i també al darrere i amb una cistella que va permetre Espanya posar-se per davant, tot i que Sonja Petrovic va respondre amb el primer triple del partit. Però malgrat la igualtat d'ambdues seleccions durant tot el partit i els dos llançaments de tres aconseguits per les sèrbies, Espanya va aconseguir acabar el tercer quart amb un parcial a favor de 13-15 i mantenir un avantatge de dos punts en el marcador (44-46 ).

L'últim quart va ser el millor de l'equip de Lucas Mondelo, amb una Marta Xargay decisiva i que va aconseguir, amb una cistella de tres punts, obrir finalment un avantatge de cinc per a les ibèriques. En aquest darrer quart Torrens també va reaccionar i va treure el que havia guardat durant tot el matx. Quan Sèrbia va intentar reaccionar acostant-se al marcador, Anna Cruz va aconseguir anotar cinc punts consecutius, fent que les espanyoles s'escapessin en el marcador i frustrant la reacció del seu rival.