Compàs d'espera. Saber si Adel Mechaal podrà competir o no als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro, és ara mateix un autèntic misteri. De moment, l'únic que hi ha de cert és que l'atleta de Palamós, no va poder viatjar dijous amb la resta dels 47 atletes de l'expedició de la selecció espanyola d'atletisme cap a Brasil. La resta dels integrants es preguntaven els motius de l'absència de Mechaal a l'avió. Mentrestant, la Federació demanava ?guardar silenci i que no es filtrés la notícia, a la vegada que es limitava a explicar que l'absència de Mechaal estava relacionada amb suposades irregularitats en el reglament antidopatge de la IAAF -no s'hauria presentat a tres controls antidopatge-, i que confiava poder resoldre aquests problemes administratius amb l'acreditació de Mechaal en qüestió d'un parell de dies. En tot cas, de moment el Comitè Olímpic Espanyol (COE) ahir continuava sense haver tramitat la seva acreditació olímpica, en espera de saber com es resolt l'expedient per dopatge que li hauria obert la IAAF (Federació Internacional d'Atletisme).

Ahir Diari de Girona va intentar contactar sense èxit amb Adel Mechaal, subcampió d'Europa dels 5.000 metres a Amsterdam, i amb el seu entrenador Josep Carballude. Mechaal, inscrit a les proves de 1.500 i 5.000 metres, semblaria admetre que no va justificar la seva absència de Palamós quan va ser requerit per passar un control antidopatge al mes de desembre. En tot cas, aquesta va ser la primera, però no única incompareixença de Mechaal, que tampoc es va presentar a passar dos controls antidopatge més. En aquests dos casos, el seu entorn assegurava ahir que hauria comunicat mitjançant correus electrònics a les autoritats antidopatge que estava competint un cop a Elgoibar (País Basc) i l'altre a Heusden-Zolder (Bèlgica), encara que finalment no va anar al cross guipuscoà perquè estava malalt a Sevilla.

L'atleta aporta els correus enviats, en el primer cas a l'Agència Espanyola Antidopatge (AEPSAD) i en el de la reunió belga a la IAAF per explicar que el 16 de juliol estaria a Heusden-Zolder i no en la concentració de Font Romeu que figurava com la seva residència en aquesta data al programa ADAMS (aplicació perquè els atletes d'elit donin compte a les autoritats antidopatge del seu parador durant tot ?l'any). Semblaria que Mechaal hauria tingut problemes amb el programa. Sigui com sigui, Mechaal assegura que té els dos correus que va enviar a les dues organitzacions i està a l'espera que el seu cas es resolgui favorablement. En cas contrari, està disposat a recórrer al TAS, on el COE ja hauria enviat el cas. Segons el Codi Mundial Antidopatge, tres missed tests, la denominació internacional de la falta, equivalen a un positiu, de manera que podria patir una sanció de dos anys. Segons algunes informacions, l'atleta gironí tindria fins al dijous 18 d'agost per presentar al·legacions.

El reglament de la IAAF, en el seu article 32, explica que "qualsevol combinació de tres controls fallits i/o no presentació sobre la seva localització, que es produeixi en el termini de 18 mesos, constituirà una infracció de les normes antidopatge". I més perquè els esportistes, a través de la plataforma ADAMS poden informar de la manera més fàcil sobre la seva localització, sol·licitar una autorització i fins a conèixer els seus resultats de control de dopatge.

Sembla ser que ja fa dies que es coneixia que Adel Mechaal no s'havia presentat a tres controls antidopatge, motiu pel qual de moment el COE no ha tramitat la seva acreditació per participar als Jocs de Rio de Janeiro. Segons algunes informacions, el sistema informàtic del programa ADAMS, hauria avisat el 19 de juliol de les tres incompareixences de Mechaal a l'Agència Espanyola Antidopatge (AEPSAD). Aquesta organització hauria informat del cas de forma immediata al ministre d'Educació, Cultura i Esports, Méndez de Vigo. En els dies següents, el ministre ho hauria fet saber al president del COE, Alejandro Blanco que finalment va informar 16 dies més tard a la RFEA (Federació Espanyola d'Atletisme). a. arcas girona