El suís Fabian Cancellara va posar ahir a Rio de Janeiro, amb el seu segon or olímpic en contrarellotge de ciclisme en ruta, la millor manera de culminar la seva impressionant carrera, un trajecte excepcional de 16 anys com a professional que va rematar amb un cursa perfecta al costat de la no menys esplèndida platja de Copacabana.

A?la prova, Espanya va somiar amb la medalla, fins i tot de plata, però el poderós final de Tom Dumoulin i Chris Froome va deixar a Jonathan Castroviejo amb la mel als llavis, a 4 segons del podi. Per dos segons també se li havia escapat al biscaí la medalla a la crono del passat Mundial de Richmond (Estats Units). El seu company Ion Izagirre va acabar vuitè i es va endur un altre diploma olímpic.

L'Exprés de Berna, amb l'holandès Tom Dumoulin i el gran Chris Froome -que repeteix el bronze de Londres 2012 en aquesta mateixa cursa- completant les medalles, va sumar aquest títol olímpic al de Pequín de fa vuit anys, als seus quatre mundials en l'especialitat i a les onze etapes que ha guanyat en les grans voltes per etapes: vuit en el Tour de França i tres a la Vuelta d'Espanya.

Ho va fer en una crono molt difícil, sobre un recorregut sinuós i perillós que va fer temerari la pluja caiguda en la primera part de la prova, la qual cosa va perjudicar als que van sortir en el primer dels grups en què es va dividir als 35 corredors participants.

En aquest escenari complex, Cancellara va sortir com un tret, va regular després i ho va donar tot al final, ja camí de l'or beneficiat també per una avaria que va deixar a l'australià Rohan Dennis fora de les medalles.

La cursa va ser cosa de cinc, una vegada que tres dels del primer grup, l'alemany Simon Geschke, el belga Tim Wellens i el polonès Michal Kwiatkowski, van ser perjudicats per la pluja.

Les medalles se les van jugar el triplet que les van seguir fins al final i també els dos damnificats del dia: l'esplèndid Castroviejo, que va marcar els millors temps fins a l'arribada dels grans quedant-se amb un pam de nas, i Dennis, derrotat per una avaria.

També va fer una gran cursa l'altre representant de la delegació espanyola, Ion Izagirre, que va semblar entrar a la baralla, però no ho va aconseguir i la final es va haver de conformar amb un vuitè lloc.

Cancellara, no obstant això, va ser el que va estar marcant els millors temps al costat de Dennis, el millor gairebé a meitat de recorregut; Domoulin es va acostar a ells per moments i Froome va agafar el bronze en les últimes pedalades. Un bronze que gairebé li hagués sabut a or a Espanya, que segueix a Rio xutant al pal. Suïssa va marcar gol amb Cancellara.