Michael Phelps no és d'aquest món. El nedador nord-americà continua intractable i segueix engrandint encara més la seva llegenda, després d'arribar a la seva vint-i-cinquena medalla (21 d'elles són d'or), després d'imposar-se en dues proves més a les finals dels 200 papallona i el 4x200 lliures.

Aquests triomfs permeten a Phelps, el millor nedador de tots els temps, sumar la tercera medalla, totes elles d'or, en aquests Jocs de Rio de Janeiro, les mateixes que acumula ja l'hongaresa Katinka Hosszu, que va fer un nou pas per coronar-se com reina de la cita després de vèncer en la final dels 200 estils.

Un títol que només sembla en disposició de discutir-li la nord-americana Katie Ledecky, que suma també tres medalles, encara que només dues d'elles d'or, després d'imposar-se als 200 lliure.

Títols que ja es queden curts per a Michael Phelps, que afegia dues noves medalles d'or al seu ja extens palmarès, entre elles l'assolida en els 200 papallona, ??amb la qual el nord-americà es va refer de la derrota soferta fa quatre anys a Londres. Phelps va poder prendre, per fi, la revenja sobre el sud-africà Chad Le Clos, l'home que li va prendre el primer lloc del podi a la capital britànica per només 5 centèsimes, i que a Rio va ser quart.

L'enfonsament de Le Clos en l'últim llarg el va aprofitar Masato Sakai, que es va penjar la plata després de protagonitzar un espectacular últim llarg que li va permetre passar de la sisena a la segona plaça. Va completar el podi l'hongarès Tamas Kenderesi, l'home que va batre Phelps en les semifinals, que es va alçar amb el bronze amb un temps d'1: 53.62.

Era la primera medalla d'or per a un Phelps que amb prou feines una hora més tard va conduir l'equip de relleus nord-americà de 4x200, integrat per Connor Dwyer, Townley Haas, Ryan Lochte i ell mateix, al triomf.

Hosszu, sense aturador

Igualment d'intractable es va mostrar l'hongaresa Katinka Hosszu, després de penjar-se la seva tercera medalla d'or en imposar-se en la final dels 200 estils amb un temps de 2:06.58, nou rècord olímpic. Hosszu, que ja va aconseguir la victòria en els 400 estils i en els 100 esquena, no va necessitar, ni tan sols, batre el rècord del Món que ella mateixa posseeix des de l'any passat amb un temps de 2: 06.2, per ?alçar-se amb un triomf que només la britànica Siobhan-Marie O'Connor va gosar-li discutir.

De la seva banda, la nord-americana Katie Ledecky es va penjar la seva segona medalla d'or a Rio en vèncer en la final dels 200 lliures amb un temps d'1: 53.73. Un triomf que permet a jove nedadora, de tan sols 19 anys, donar un nou pas, possiblement el més complicat, en el seu intent d'emular la seva compatriota Debbie Meyer, que es va imposar en els 200, 400 i 800 lliure en els Jocs de Mèxic l'any 1968.

Per a això, Ledecky va haver de tirar de caràcter per resistir l'últim atac de la nedadora sueca Sarah Sjostom, que malgrat retallar en cinc centèsimes l'avantatge amb el que Ledecky va entrar en l'últim llarg, no va poder evitar la victòria de la nord-americana i va haver-se de conformar amb la medalla de plata.