La piragüista Maialen Chourraut va trobar la «baixada perfecta» que estava buscant des dels 15 anys per coronar-se, als 33, campiona olímpica en la modalitat de K1 de piragüisme eslàlom. Va ser un triomf totalment autoritari, fent un temps de 98.65. Una exhibició que internament ella i el seu entrenador i marit, Xabi Etxaniz, sabien que tenia dins des d'abans fins i tot de penjar-se el bronze en els últims Jocs celebrats a Londres ara fa quatre anys.

Tant Etxaniz com ella mateixa asseguren que no hi ha una baixada perfecta. Potser no ho va ser al canal brasiler, però sí els efectes que va tenir. Va ser la millor sense cap discussió i amb això va rubricar, amb Xabi al costat del canal fent indicacions, Anne, la seva filla, Raquel, la cuidadora de la petita i els seus pares, Txelo i Iñaki, a la grada.

Quatre anys i vuit dies després de fer història amb el seu bronze al Centre d'Aigües Braves Lee Valley (eslàlom), Maialen Chourraut va engrandir la seva llegenda i va complir el somni que es va marcar des que va sortir del Whitewater Stadium.

Volia ser mare i demostrar que podia seguir sent una campiona, que podia canviar el bronze per l'or, i ho va aconseguir. Superat l'ensurt de la sèrie classificatòria, quan en la primera baixada es va saltar una porta i va posar en perill la seva continuïtat, tot i que va aconseguir posar remei després en el segon descens, Chourraut va complir el guió marcat des de fa molt de temps amb precisió de rellotgeria.

Volia assegurar el pas a la final, però no marcar el millor temps. Habitualment en grans competicions era la més ràpida en les sèries i en la semifinal, i després acabava cedint davant alguna de les seves rivals.

Chourraut ja té el desitjat or. Per darrere seu van fer el millor temps la neozelandesa Luuka Jones (101.82), que es va penjar la plata, i l'australiana Jessica Fox (102.49), que va ser medalla de bronze.