E

l nedador estatunidenc Michael Phelps, l'home rècord dels Jocs Olímpics, va ser acomiadat ahir amb honors a l'Estadi Aquàtic de Rio de Janeiro, on el "Tauró de Baltimore" va tancar dissabte el seu palmarès olímpic amb la conquesta de la seva medalla número 28.

A Brasil Phelps va completar el seu historial olímpic, amb una inabastable xifra de 23 medalles d'or, 3 d'argent i 2 de bronze, sis d'elles en els seus cinquens Jocs Olímpics. Va aconseguir la victòria en els 200 papallona, 200 estils i els relleus 4x100 i 4x200 lliures i 4x100 estils. Només va cedir en la final dels 100 papallona, en la que el seu admirador Joseph Schooling va superar-lo, fent que es conformés amb el subcampionat.

En la prèvia de l'última jornada, el de Baltimore ja havia avisat que era conscient del que l'esperava. "Tothom em pregunta si seguiré. No! Em quedo com estic. No vull nedar més. He tornat per acomiadar-me i estic content amb aquest comiat", va contestar taxativament a les preguntes dels periodistes.

Tot això abans de la final dels 4x100 estils, fent equip amb els seus compatriotes Ryan Murphy, Cody Miller i Adrian Nathan. Ell va completar el tercer relleu, contribuint al nou rècord olímpic, amb un temps de 3:27.95.

Phelps no volia tornar a deixar la seva carrera en fals, tal com li va passar fa quatre anys, quan va anunciar la seva retirada després dels Jocs de Londres als quals va anar, com va reconèixer, fastiguejat, per pura rutina, empès per la por a deixar l'esport que havia donat sentit a la seva vida i la incapacitat per trobar al·licients fora de les piscines.

Un buit que no van aconseguir omplir ni les sis medalles aconseguides a la capital britànica, que el va portar, rere la cita olímpica, a fregar la depressió i caure en una espiral d'autodestrucció, que va entrar al seu punt més baix quan va ser detingut el setembre de 2014 per conduir sota els efectes de l'alcohol.

Obligat a passar per rehabilitació, Phelps va retrobar-se en el desert d'Arizona amb la motivació per tornar a competir, per lluitar per ser en els seus cinquens Jocs, conscient,ara sí, que volia dir adéu lluitant, novament, per un or en una final olímpica.

Aquest objectiu el va aconseguir i superar amb escreix, després de penjar-se no només un nou or, sinó cinc, a més de la plata conquerida en els 100 papallona, per tancar el seu periple olímpic amb un total de 28 metalls, 23 de daurats.

Phelps va gaudir d'aquests triomfs com mai, acompanyat des de les graderies de l'estadi de Rio pel seu fill Boomer, de tan sols tres mesos i la seva promesa Nicole Johnson.

Phelps deixarà per al futur la seva llegenda de ser el millor nedador de tots els temps.