Acaba l'execució de la rutina tècnica del duo al centre aquàtic Maria Lenk, l'escenari on es desenvolupa la competició de natació sincronitzada en els Jocs Olímpics de Rio 2016, i ni Ona Carbonell ni Gemma Mengual poden amagar la seva disconformitat amb la puntuació dictada pels jutges.

El marcador il·lumina uns discrets 92.5024 que rebaixen al cinquè lloc el nivell de la parella espanyola abans de l'exhibició, avui, de l'exercici lliure que acabarà per conformar la classificació final d'aquesta modalitat. El podi sembla remot amb Rússia, la Xina, el Japó i Ucraïna en les quatre primeres posicions.

Gemma Mengual s'avança a Ona Carbonell pel passadís que voreja la piscina i comença a confessar-se davant els periodistes espanyols en zona mixta: "Estic resignada. Al final, ja sabem com va això. Després del d'ahir (van ser quartes en la preliminar del duo lliure de diumenge), que passi el d'avui (ahir per al lector)...". Diumenge, després de confirmar-se el tercer lloc del duo japonès a la preliminar de la rutina lliure, la barcelonina, de 39 anys i mare de dos nens, ja havia proclamat la seva disconformitat amb el criteri dels jutges. "S'ha vist que al Japó el volen col·locar aquí. Fa anys i ho sé", va exposar llavors, encara en calent, deixant entreveure un tracte favorable en el camí cap a Tòquio 2020. Aquest cop va aportar una altra explicació. "Som un país que ara ha perdut una mica de pes. No portem equip. Són moltes coses que influeixen", va dir desil·lusionada. "El cinquè lloc ha estat una mica una decepció", va rubricar.

Ona Carbonell va parlar també de "temes polítics" encara que després es va corregir. "Moltes vegades ens hem vist afavorides per aquests temes i ara ens veiem perjudicades. Això forma part del joc. No crec que sigui just queixar-se", va dir.

Vigent subcampiona del món com a solista, Ona Carbonell s'aferra encara a la rutina lliure, un exercici inspirat en la passió flamenca amb el qual posaran la cirereta a la competició. "Hem fet unes coreografies increïbles i no ho posarem fàcil. Lluitarem. No tenim res a perdre i molt a guanyar. Anem a brillar, a fer plorar la gent i que, almenys, per la nostra part no quedi", va anunciar. "El tercer lloc (Ucraïna va sumar 93.1358 en el duo tècnic) tampoc està tan lluny. El tercer i el quart estan enganxats i nosaltres estem aquí. Impossible no és. Haurem d'evitar cometre errors i fer-ho el millor possible", va reaccionar Mengual.

La decepció de Jaumà

La seleccionadora espanyola de natació sincronitzada, Esther Jaumà, va expressar la seva "decepció" després de la rutina tècnica del duo compost per Gemma Mengual i Ona Carbonell, que van accedir amb la cinquena millor puntuació a la final de l'exercici lliure. "Estem decebudes perquè crèiem que les noies podien aconseguir una millor nota", va exposar a la zona mixta del centre aquàtic Maria Lenk.

Jaumà va confessar també que tant ella com les mateixes Mengual i Carbonell esperaven una puntuació més elevada i no pas els 92.5024 punts que situen les nedadores catalanes per darrere de les parelles russa, xinesa, ucraïnesa i japonesa. Va considerar sense dubtar-ho que el duo de sincronitzada havia "nedat bé" la rutina tècnica, muntada sobre música de Toni Mir (L'aigua en totes les seves formes), i va comprendre la seva decepció per la nota rebuda. "Elles esperen més, són ambicioses i van a totes", va recalcar.