Lluny de parlar a la pista, com ell havia predit, assegurant que passar a la final era el seu gran objectiu, Adel Mechaal no va tenir més remei que parlar fora d’ella, i defensar-se de les dures acusacions que l’han perseguit al llarg d’aquestes últimes setmanes i que l’haurien pogut deixar sense participar als Jocs. El palamosí va caure eliminat a la primera ronda olímpica dels 1.500 metres, amb uns registres que s’allunyen dels seus millors cronòmetres. Una decepció per a l’atleta en una cursa a la qual va anar de menys a més, faltant-li les forces al tram final. Però més que valorar el seu fluix debut olímpic, Mechaal va valorar per primera vegada tots els problemes que ha tingut per a justificar tres faltes en el programa de localització de la IAAF per controls de dopatge que el van fer volar més tard cap al Brasil, mostrant-se partidari de respectar la presumpció d’innocència.

«Ets innocent fins que es demostra que ets culpable, o ets culpable fins que demostris que ets innocent? Caldria partir de la base que tothom és innocent fins que no es demostra el contrari», va subratllar. I ho va il·lustrar amb un cas recent com ho és la polèmica sobre el dopatge d’estat a Rússia. «Ha estat un error no deixar competir russos que s’hagin entrenat fora del seu país i hagin estat localitzables, sobretot en proves en les quals no influeix el dopatge perquè són proves tècniques. Opino que els que no havien donat positiu se’ls hauria d’haver deixat participar», va apuntar.

Llavors va abordar el seu cas particular, que «per sort s’ha pogut solucionar». Per al palamosí, «hi ha hagut una errada en el transport de la informació. Quan m'arriba la primera notificació és que tinc un control fallit de la IAAF i l'Agència Espanyola Antidopatge registra que en tenia dos, però mai vaig tenir cap coneixement d'aquests dos». I ho corrobora amb un «ni molt menys hi ha positiu, sinó una errada a la localització. Em trobava en una competició i van venir a casa meva».

Una cursa per oblidar

El juliol del 2015, Mechaal rubricava la millor marca espanyola de l’any dels 1.500 amb un temps de 3:36.55. Un any després, rebaixava encara més els seus registres. 3:35.24 i la mínima olímpica de l’especialitat a la butxaca al Míting Internacional Ciutat de Barcelona. A l’hora de la veritat, però, les cames no van respondre com esperava i el palamosí va ser desè de la seva sèrie (últim) i eliminat. El temps, lluny de les seves millors marques: 3:48.41.

Mechaal va sortir un pèl endarrerit, però abans de completar el segon revolt havia progressat fins al cap de cursa, emparellat amb el kenyà Elija Manangoi. Al toc de campana es trobava en la mateixa situació que Bustos, tancat al mig del grup, però a diferència del balear, no va tenir forces a la recta. Va acabar desè i sense opcions de passar a la final. «La preparació dels 5.000 de cara a l’Europeu resta aquesta espurna als metres finals. anava bé a una volta, m’he quedat tancat, volia obrir-me a la dreta tot esperant un buit, però quan ha aparegut, les forces no han aparegut», reconeixia.

Avui, a partir de les 15.05 tornarà a la pista per córrer les sèries de 5.000 metres. «L'any passat l'objectiu era estar entre els millors d'Espanya. Aquest any, d'Europa. No es poden saltar dos esglaons de cop. Porto una progressió molt bona i aquest any he estat entre els millors del continent. Si les lesions em respecten puc baixar de 3:30 a 1.500», va finiquitar.

---