Les dues medalles que la piragüista novazelandesa Lisa Carrington ha guanyat als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro porten el segell de Banyoles. Tot i que d'entrada poca gent diria que la relació entre Carrington i la capital del Pla de l'Estany és estreta, la piragüista ha forjat part dels seus resultats a les aigües banyolines. Les setmanes abans de la cita, Carrington va optar per fer la preparació per als Jocs Olímpics a l'Estany de Banyoles, a les instal·lacions del Club Natació. Un espai familiar per la piragüista perquè un any abans ja s’havia entrenat a la ciutat.

«És un lloc preciós, l'aigua està molt bé per remar, la gent és molt agradable i el menjar és molt bo», va assegurar Carrington a principis d'agost, en un acte de recepció que va organitzar l'Ajuntament de Banyoles a la piragüista. D'aquesta manera, la ciutat ha format part de la recepta d'èxit d'una esportista que ha tornat a brillar en la cita olímpica. Aquest dimarts, Carrington va revalidar a Rio la medalla d'or en la final femenina K1 200 metres (caiac amb una palista en un recorregut de 200 metres). Es tracta d'un or que la piragüista ja va obtenir als Jocs Olímpics de Londres del 2012.

Carrington, de 27 anys, també es va proclamar campiona mundial de la mateixa modalitat el 2013, el 2014 i el 2015. Pel que fa a la marca dels Jocs Olímpics de Rio, l'esportista va completar els 200 metres a la llacuna Rodrigo de Freitas de Brasil amb un temps de 39,86 segons, sense deixar cap opció a les seves contrincants. Així mateix, ahir dijous als Jocs Olímpics de Rio, Carrington va aconseguir la medalla de bronze en la final femenina K1 500 metres (caiac amb una palista en un itinerari de 500 metres). En aquest cas, la piragüista no va poder atrapar Danuta Kozák, que va ser la primera a creuar la meta amb un temps d'un minut i 52,49 segons.

Ciutat referent del turisme esportiu

Amb les dues medalles de Lisa Carrington a Rio, Banyoles es consolida com una ciutat referent del turisme esportiu. De fet, l'any passat la ciutat va acollir prop de 50.000 persones entre participants i acompanyants del turisme esportiu. «El retorn són tots els esportistes que entrenen a Banyoles i molts que repeteixen; ens dóna prestigi i generen riquesa, a la ciutat i al Pla de l'Estany», va dir fa unes setmanes l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, en l'acte de recepció a Carrington.

A part de Carrington, també el piragüista novazelandès Martyn McDowell es va preparar per als Jocs Olímpics de Rio -les setmanes abans de la cita- a les aigües de l'Estany de Banyoles, a les instal·lacions del Club Natació. A diferència de Carrington, McDowell no es va poder classificar per a la final masculina de K1 1.000 metres. Així mateix, Noguer va explicar que, també aquest estiu, vuit triatletes no olímpics de Nova Zelanda s’estan entrenant a la ciutat.

L'entrenador de Carrington i McDowell és Gordon Walker, qui va remarcar que els esportistes opten per preparar les competicions a l'Estany de Banyoles «perquè l'aigua és de la millor del món per entrenar». «En un futur repetirem per preparar competicions importants», va avançar Walker. A part dels piragüistes de Nova Zelanda, altres representants de la ciutat a Rio -per ser banyolins o per estar-hi vinculats- són Esther Guerrero, Carolina Routier, Pau Vela, Àlex Sigurbjörnsson, Anna Boada i Aina Cid.