Vint anys després de l'or d'Atlanta'96, el conjunt espanyol de gimnàstica rítmica va aconseguir tornar a pujar al podi i penjar-se una nova medalla, aquest cop de plata, després de veure's superat per Rússia en la final, que suma l'or per cinquens Jocs consecutius.

Les espanyoles van acabar primeres la rotació inicial, amb les cintes, i les russes van caure a una insòlita tercera plaça després de perdre un aparell en començar el seu exercici, però van remuntar amb una mil·limètrica execució en l'exercici mixt, el millor que s'ha vist en tots els Jocs.

Rússia va guanyar l'or amb 36,233 punts, Espanya la plata amb 35,766 i Bulgària el bronze amb els mateixos punts, encara que va quedar en tercera plaça per tenir menor nota d'execució (17,866 per 17,776).

Alejandra Quereda, Lourdes Mohedano, Elena López, Sandra Aguilar, tota elles ja en els Jocs de Londres, i la debutant Artemi Gavezou van donar a Espanya la seva quinzena medalla d'aquests Jocs. Un grup de gimnastes ja madures, que van decidir aguantar un cicle olímpic més per intentar treure el mal gust de la quarta plaça de Londres i que ahir van trobar recompensa.

Després de quedar primeres dissabte a la ronda de classificació, amb dos exercicis esplèndids i sense errors, les espanyoles havien de mantenir el nivell per assegurar-se el podi.

Amb el difícil paper d'obrir la final, el conjunt que entrenen Anna Baranova i Sara Bayón va tornar a clavar el seu exercici de cintes: 1 17,800 (17,783 dissabte) va premiar una execució neta d'una composició plena de riscos, amb llançaments al límit als quals les gimnastes sempre arribar.

Una caiguda de cinta només començar la seva presentació li va posar les coses difícils a Rússia, malgrat un exercici atrevit, dinàmic i pensat per al lluïment de la seva bona base de ball. La nota de dificultat va igualar la d'Espanya, 8,900, però la d'execució va estar dues dècimes per sota, 8,700. El total de 17,600 les va posar segones.

Però Bulgària, últim grup en actuar, va prendre posicions amb unes cintes d'enorme exigència, molt millor presentades que a la ronda prèvia. Va avançar Rússia amb els seus 17,700 i va deixar les posicions de podi en un marge de només dues dècimes.

Espanya va tornar a obrir amb el mixt de cèrcols i masses i va estar de nou superba, amb l'expressivitat d'Alejandra Quereda i de Lourdes Mohedano com a mascaró de proa de la coreografia flamenca que van oferir. El 17,966 igualava la bona nota preliminar.

Les russes havien de fer una gesta per tornar al primer lloc del podi i la van fer. El seu exercici de comiat va ser un engranatge perfecte de dificultats, riscos, recollides sense un pas de més, bellesa i domini escènic. Una coreografia valenta i nova va donar al bloc una impressió de total perfecció, que els jutges van premiar amb un 18,633, la millor nota de la final.

Les búlgares van igualar la nota d'Espanya però, en cas d'empat, mana la millor nota d'execució, en la qual les espanyoles havien estat superiors.

Espanya va guanyar el primer or olímpic per conjunts el 1996 a Atlanta, l'any del debut olímpic d'aquesta disciplina, i des de llavors no havia tornat als llocs d'honor. La quarta plaça de 2012 va ser després el seu millor resultat i ahir van plantar cara a la gran potència Mundial.