El Govern de la Generalitat ha aprovat el Pla de suport al Tercer Sector Social pel període 2008-2010. Aquest Pla té l'objectiu d'ajudar a professionalitzar l'estructura de les entitats socials perquè puguin afrontar amb garanties els nous reptes socials.

El Tercer Sector juga un paper molt important en l'impuls de les polítiques socials al nostre país, ja que agrupa més de 6.300 associacions, fundacions i cooperatives d'iniciativa social, que donen feina a més de 52.000 persones i serveis a un milió d'usuaris. Alhora compten amb un "exèrcit" de voluntaris de més de 150.000 persones.

La voluntat del Departament d'Acció Social i Ciutadania i també del Govern és que les entitats socials puguin consolidar la seva actuació sense dependre d'ajudes puntuals a curt termini. Per garantir l'estabilitat financera del tercer sector, és necessari millorar el model de concertació entre el sector públic i les entitats. D'aquesta manera es pretén aturar l'alt nivell de rotació del personal que comporta inestabilitat laboral i que pot provocar la reducció de la qualitat dels serveis prestats.

A més, dins del Tercer sector, l'àmbit de l'atenció a les persones té un gran potencial de creixement, gràcies a l'aprovació de lleis com la de serveis socials o la de la dependència. Aquest fet provocarà, sens dubte, un augment de l'ocupació tant del personal tècnic i auxiliar d'atenció directa com dels professionals de la direcció i la gestió dels serveis socials.

Alhora, el nou Pla també aposta perquè les entitats del tercer sector formin part dels òrgans consultius de les administracions i aportin la seva visió compromesa i crítica en la construcció de la Catalunya del benestar que volem.

Des de les administracions públiques hem de tenir molt en compte la bona tasca que poden fer aquest tipus d'entitats. Per això, m'uneixo a la demanda que fa poc feia el delegat del Govern a Girona, Jordi Martinoy, en què en una carta enviada a ajuntaments i consells comarcals, els demanava que tinguessin en compte les entitats d'iniciativa social alhora de contractar o gestionar serveis, ja que aquestes poden aportar un grau de qualitat a la feina que desenvolupen i una elevada sensibilitat social.

El Pla enumera moltes més accions encaminades a millorar la gestió de les entitats del 3r sector, però deixeu-me citar-ne algunes com el foment de la recerca en l'àmbit social, en un moment en què el Govern ha aprovat el Pacte Nacional per a la Innovació, així com la reforma en la recaptació del percentatge de l'IRPF, la millora dels acords amb les Obres Socials de les Caixes o la implantació d'un registre únic d'associacions i fundacions, entre d'altres.

Amb tot això, es fa evident el compromís del Departament d'Acció Social i Ciutadania per sumar esforços i col·laborar amb aquells i aquelles que treballen per a fer una Catalunya més justa i on el benestar arribi a tothom. La nostra intenció és continuar donant suport a les entitats del tercer sector, ajudar-les a créixer i convertir aquest en un actor imprescindible de les polítiques socials al nostre país.