Sembla ser que la biotecnologia promet fer la gent més jove, realitzar-se millor, sentir-se més feliç o arribar a ser més perfectes. Noves tècniques prometen ajudar-nos a aconseguir cossos més sans, disminuir el patiment, eliminar la malaltia i estendre la durada de la nostra vida. Però també fa que apareguin els fantasmes dels bebès de disseny, l'eugenèsia, el control del comportament i el bioterrorisme. Fins i tot una persona sana té limitacions. La satisfacció d'aquests somnis de perfecció humana sembla digna de lloança. Però la inquietud apareix per diversos motius. ¿Què passaria si en l'àmbit social, per exemple, moltes persones decidissin escollir el sexe dels seus descendents? ¿O què succeiria en l'àmbit individual si els medicaments s'utilitzessin per transformar la memòria d'algú? Tot això, segons els experts, dependrà en bona part de les opinions, costums i institucions de la nostra societat. No es tracta de condemnar ni el poder biotecnològic ni la recerca de la felicitat, de l'excel·lència o de l'autoperfecció. Però podem aconseguir aquests objectius de manera perjudicial per l'individu i amb mitjans incorrectes.

¿Quins són aquests motius de preocupació?. El primer seria la seguretat i el mal corporal. No hi ha agent biològic que sigui segur totalment. Intervenir de manera parcial en el cos, que és un organisme altament complex i integrat, només es pot fer assumint un risc. Una segona inquietud és el caràcter injust d'aquestes tècniques. Fent servir aquests mètodes, per exemple per a l'èxit dels atletes en una competició, o pels estudiants als exàmens, es planteja la ?possibilitat de concedir a alguns un avantatge injust. La qüestió de la llibertat també entra en pugna amb la biotecnologia, a causa que algunes persones podrien fer servir aquest poder per influir sobre unes altres sense el seu consentiment.

Es tracta d'educar els nostres desitjos humans innats per evitar els excessos i l'error. ¿Fins a quin punt la preocupació per cossos joves i vida més llarga posa en perill les perspectives de viure bé? ¿En quin moment la recerca de l'alegria o l'autoestima ens pot conduir lluny dels fins que realment busquem? Sense fronteres de cap classe, la biotecnologia podria amenaçar la mateixa identitat humana.