La variant de la Bisbal pel nord

Antoni Casanova. Corçà.

Trobo molt encertada l´opinió de la Cambra de Comerç de Girona de fer passar la variant de la Bisbal per l´opció nord. Els arguments imparcials i objectius són els que de bon principi haurien d´haver prevalgut en tot aquest procés, malgrat que hi ha qui no ho considera així. En recents escrits a la premsa he pogut llegir que diversos tècnics contractats pels contraris a l´opció nord han escombrat cap a casa i han aportat arguments perquè es faci pel sud.

Que jo sàpiga, no he llegit a la premsa que els contraris a l´opció sud hagin contractat cap tècnic per fer declaracions a mida. El que sí he llegit als diaris és que han estudiat bé el projecte presentat per la Generalitat, han presentat signatures, han fet observacions, han tramès les al·legacions oportunes i han estudiat a fons diversos estudis signats per institucions públiques, com el Cilma i d´altres. Ho diuen els diaris, no ho dic jo.

Sobre un tema que preocupa a tots, com és el de les inundacions, cal advertir que aquest assumpte afecta tant el nord com el sud, però que el mateix informe de la Generalitat apunta que pel sud és més inundable i que pel nord es resol amb els canals de desguàs ja construïts. Penso que el viaducte que es planteja pel nord és encertat, ja que la seva elevació sobre pilons resoldria definitivament les pors a una possible inundació. A més, és tècnicament possible com ho il·lustra la recreació virtual que s´ha publicat en un diari diumenge passat.

Un altre tema que he llegit és sobre la bellesa del costat nord. Aquí caldria una reflexió i voldria demanar que no s´abusi més del paisatge, perquè si bé el Pla de Velleses és molt bonic, també ho són els paratges del sud, amb els seus camps que s´estenen des de Fonteta a la Bisbal i des de Corçà a Monells enfilant-se cap a les Gavarres, per només citar uns exemples. Argumentar que la bellesa és al nord és voler apropiar-se d´un paisatge que és comú.

En aquesta mateixa línia, sobre el sector turístic penso que cal evitar el monopoli que es defensa, com si només comptés l´hotel situat a Castell d´Empordà. Al sud també hi ha diversos establiments, principalment cases de turisme i apartaments rurals, que també suposen negoci encara que no sigui de quatre estrelles.

En definitiva, trobo molt legítim que cadascú defensi les seves prioritats, però sobretot no s´ha d´oblidar mai que al sud hi ha una cosa que té un valor altíssim i que té a veure amb la comunitat: les persones. L´autovia que es proposa pel sud passa per sobre els masos d´Anyells, envolta el barri de Santa Cristina de Corçà, parteix pel mig el poble de Cruïlles, afecta les cases del sud de la Bisbal i passa davant d´una escola a Fonteta. Seran centenars de persones afectades. I jo em pregunto: els treballadors (que som la immensa majoria d´aquests pobles afectats), pel sol fet de ser-ho, ens ha de passar una autovia per sobre? Jo penso que no, i com jo ho pensen centenars de persones que ho han manifestat amb les seves signatures. I diem no a l´autovia sud.

L´Ajuntament informa del que vol

Ana Costa Solé. girona.

Benvolguda ciutadania: M´agradaria informar que l´Ajuntament d´aquesta ciutat és, curiosament, força selectiu a l´hora d´informar els seus ciutadans de les despeses que suposa formar part de la seva comunitat. Fa quatre anys vaig censar el meu gos, tal i com obliguen les ordenances de l´esmentada ciutat. Quina és la meva sorpresa quan divendres passat rebo un certificat de Correus que demana que vagi a recollir una notificació de part de l´Ajuntament. Bé, aquest matí (3 de novembre) he recollit a Correus una carta «notificant-me» que he de pagar 40 euros en despeses derivades de la propietat del meu gos. L´Ajuntament justifica aquest pagament al·legant que «la llei té també tot un seguit d´obligacions envers els animals (...) gestionar el cens, recollir i controlar animals abandonats» etc. Per què fins al dia d´avui no s´ha informat degudament a cap propietari d´aquest impost? Cada cert temps, arriben al meu correu cartes de l´Ajuntament, recordant als ciutadans la importància del reciclatge. Fet rellevant, no ho poso en dubte, si no fos perque el terra d´aquesta ciutat pot rebre molts qualificatius menys el de net. Potser s´haurien d´imposar certes prioritats. Curiós com es gasten els diners en enviar aquestes cartes, pero es dóna avís als propietaris de gossos, que es troben amb una sorpresa no anunciada. Crec que és molt injust i poc seriós per part de l´Ajuntament.

Dret a escollir

M. Àngels Pagès i Calvet. ventalló.

Com a persona que m´he dedicat a l´educació durant molts anys exercint en l´escola pública, sempre he tingut clar que són els pares els que tenen el dret de poder triar el sistema d´ensenyament educatiu que considerin més adient per als seus fills. Per poder exercir aquest dret cal que hi hagi diferents ofertes i que estiguin al seu abast econòmic. No col·laboren tots els pares de la mateixa manera a l´hora de pagar impostos?

Em sembla que la varietat és millor que la uniformitat. Aquesta polèmica enfront de l´escola diferenciada no té raó de ser quan està comprovat del bon rendiment dels alumnes en un percentatge molt alt. Si volem que l´educació pugi de nivell, més que crear polèmica, cal anar units i afavorir en lloc d´anar en contra, a totes les iniciatives que s´esforcen per tirar endavant la tasca educativa que sempre serà difícil per als qui s´hi dediquin.

Caca de gos = 40 e

Pilar pacheco. girona.

Diuen que els propietaris de gos hauran de pagar per les despeses extra que suposa en brigades de neteja. No es referiran al meu carrer, on no retiren cap merda de gos ni per casualitat, ja que les podem trepitjar dies i dies, fins que si amb sort plou, es van podrint, assecant i desintegrant.No és just que els que sí que tenim animaló censat i amb xip, paguem per la deixadesa dels que passen de tot. Si m´obliguen a pagar ho faré, però no recolliré ni una caca més en la meva vida. A més a més, convido a tots els indignats a fer, juntament amb mi vaga de caques! Per què no multen els qui embruten?