Els mateixos dies en què morien catalans il·lustres com Josep Benet, Salvador Escamilla i Cassià Just, un grup de joves gironins avaraven la nau d'Horitzó Nacional. Això era el mes de març. El passat 17 d'octubre en feien la presentació oficial a la Casa de Cultura de Girona.

Horitzó Nacional és una associació gironina, no vinculada amb cap partit polític ni amb cap altra entitat, que té com a objectiu la promoció de l'independentisme català des d'un punt de vista constructiu, serè i transversal. Per a ells el substantiu és molt important, però també ho són -i molt- els adjectius.

Qui hi ha al seu darrere? Doncs nois i noies joves, creatius, generosos, preparats, amb molta il·lusióÉ Els camps universitaris i laborals dels quals provenen són ben diversos i, en podeu estar ben convençuts, tenen una empenta extraordinària.

El seu propòsit és engruixir xarxes i enfortir lligams, bastir ponts i promoure complicitats, crear teixits i desembolicar argumentsÉ amb el convenciment que la causa per la qual treballen pot afavorir que Catalunya sigui un país normal en tots els aspectes i complet en tots els camps i, per consegüent, amb més capacitats per poder arribar a atendre millor les necessitats de tothom.

Saben que l'optimisme és un actiu important; que de les dificultats i dels obstacles, en neixen sempre energies renovades i iniciatives ben encaminades i que el factor unitat és una qüestió fonamental, imprescindible, quan hi ha en joc el bé dels interessos col·lectius. De moment han tingut contactes amb altes personalitats del món cultural, polític, religiós i universitari català, amb els quals han intercanviat impressions i han donat a conèixer els seus objectius.

El dia de la presentació, Alfons López Tena, notari i president del Cercle d'Estudis Sobiranistes, impartí una conferència a la Casa de Cultura de Girona davant d'un nombre molt important de persones. A partir d'ara posaran en funcionament les dues branques de l'Associació: la del pensament i la de l'activisme, a les quals volen dedicar moltes energies.

De ben segur que, quant a resultats, tot aquest dinamisme es traduirà en una bona collita.

El naixement d'Horitzó Nacional és una prova fefaent, una més, que el país està viu, que la història la fem entre tots, dia a dia, que el compromís continua guanyant la indiferència, que els joves s'impliquen en el fet nacional i, sobretot, que hi ha per davant un futur ben prometedor.