La llarga cloenda de les Fires de Girona d'aquest any s'ha vist acompanyada del debat sobre la conveniència de reduir els excessos etílics dels menors a les barraques que s'instal·len al passeig de La Copa. Durant aquestes fires, s'han atès 19 menors per intoxicacions etíliques i quatre han hagut de ser traslladats a centres sanitaris. Algú pot tenir la temptació de pensar que en són molt pocs. Hem de recordar que formem part d'una cultura llatina i que la destil·lació i consum d'alcohol és un element habitual en les celebracions populars. Cert és que la societat ha evolucionat i les possibles addiccions es veuen amb molta més prevenció. Però entre el consum adequat i de persones amb capacitat de discernir i el "botellón" massiu en què s'han convertit les barraques, hi ha un marge de maniobra.

És significatiu que, tot i les dades d'intoxicacions de menors, la Federació d'Associacions de Pares d'Alumnes (Fapac) no hagi detectat inquietud entre els pares. No obstant això, apunta que un dels principals problemes és la manca d'alternatives de lleure per als joves. L'associació de veïns de Santa Eugènia va obrir el debat apuntant ja alguna de les solucions. La regidora delegada de Seguretat, Maria Àngels Freixenet, va anunciar que una de les mesures seria controlar què porten els menors a les motxilles i requisar-los les begudes alcohòliques. Una altra proposta que s'ha valorat és començar a vendre alcohol més tard, en un horari on no hi hagi tants menors.

És bo que s'hagi obert el debat sobre l'excés del consum d'alcohol i seria bo que no es tanqués en fals. Qualsevol iniciativa ha de comptar amb el consens majoritari de pares, entitats de La Copa i grups polítics, però la solució no es pot ajornar més temps. L'Ajuntament de Girona ha de proposar una millora per a l'any vinent.