Amb la Catalunya del 2020 a l´horitzó: confiança, cooperació i compromís

 
Enviar
Imprimir
Aumentar el texto
Reducir el texto
 

Els qui hem signat el Pacte estem d'acord que recerca i innovació són les bases del nou model de desenvolupament socioeconòmic per al progrés de Catalunya

JOSEP HUGUET La signatura del Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació amb un consens sense precedents -del Govern, de les universitats, dels principals agents socioeconòmics i dels grups parlamentaris- evidencia que tots considerem indiscutible la transcendència de la recerca i la innovació per al futur de Catalunya, per la prosperitat econòmica, el benestar de les persones i per aconseguir una societat cohesionada que visqui també dins d'uns límits mediambientals sostenibles.
De fet, quan fa un any vam iniciar els treballs que han conduït a aquest Pacte, no sabíem que als nostres propis reptes, i als globals del canvi climàtic i de model energètic, s'afegiria una greu crisi econòmica i financera de dimensions planetàries amb impactes rellevants sobre els aliments i sobre el benestar. Reptes i crisis globals i locals que necessiten respostes sòlides ben orientades, estructurals i a llarg termini, però que generin resultats adients a la velocitat necessària.
Ara més que mai, i més que fa un any, recerca i innovació formen part clarament d'aquesta resposta i d'un canvi de model. Un model en el qual la recerca i la innovació esdevenen, juntament amb l'educació, les bases estructurals per al nostre progrés i, consegüentment, han de ser una prioritat real en les agendes polítiques, socials i econòmiques del país.
Els qui hem signat aquest Pacte estem d'acord, doncs, que recerca i innovació són les bases del nou model de desenvolupament socioeconòmic per al progrés de Catalunya. Compartim, a partir d'una diagnosi de les nostres febleses i potencialitats, l'ambició de convertir Catalunya, el 2020, en un pol de referència internacional en recerca i innovació i que, per fer això possible, tenim 8 reptes i 26 objectius per als quals assumim la corresponsabilitat de desenvolupar més de 130 compromisos.
Per primera vegada Catalunya té una visió i un full de ruta compartit en recerca i innovació per als propers anys que ha de permetre desenvolupar estratègies de país sòlides i polítiques estables en uns àmbits estructurals en els quals el país es juga el futur.
El Pacte defineix tres elements centrals com a claus de futur. El primer, el talent. El segon, la necessitat de desenvolupar una estratègia d'innovació d'ampli abast a Catalunya: en els objectius -econòmics, socials, mediambientals-, en els orígens -la ciència i la tecnologia, els nous models de negoci o el disseny, entre d'altres-, en els actors -científics i emprenedors, però també els treballadors i les persones com usuaris, consumidors i ciutadans-. Finalment, el tercer element és la recerca capdavantera com a clau transformadora del futur del país, la qual ens ha de permetre afrontar els problemes complexos, ser més competitius, atraure talent i millorar les polítiques públiques, entre d'altres.
A aquests tres reptes centrals cal afegir-ne dos de transversals, la internacionalització i la socialització de la recerca i la innovació i tres més que són els reptes facilitadors: focalitzar la recerca i la innovació on generi més valor per Catalunya, assegurar que el sistema és eficient i eficaç i finalment la necessitat d'invertir més i millor en recerca i innovació, des del vessant públic i el privat.
Cal ser conscients però que l'instrument, el Pacte, no és la finalitat. Tots els agents signants i els qui s'hi adhereixin -com els principals centres de recerca de Catalunya, que han estat els primers a formalitzar la seva adhesió- cal que despleguem els compromisos contrets de manera adient, tenint en compte a més que ara més que mai l'èxit d'uns serà difícil sense l'èxit dels altres.
De fet, si no tinguéssim actualment una multitud d'exemples i de capacitats en les empreses, en les universitats i en el sector públic no ens podríem plantejar els reptes de futur i l'ambició que hem acordat.
Certament ens queda molt camí per recórrer. Sabem que hem de superar alguns esculls estructurals, que els recursos seran sempre escassos en l'àmbit públic i en el privat i que haurem de canviar comportaments que ens afebleixen com ara l'individualisme i el minifundisme.
Ara bé, cal que ens quedi clar que disposem d'una potencialitat enorme en uns moments en què les idees i el capital humà seran més determinants que mai per afrontar les situacions complexes i les incerteses de futur.
Apostem, doncs, per la cooperació, per la confiança, pel compromís i per la visió a llarg termini a través d'aquest Pacte Nacional per a la Recerca i la Innovació que té com a raó de ser una Catalunya pròspera i socialment avançada.

COMPARTIR
 


  HEMEROTECA
  Conegui'ns:  CONTACTI |  CONEGUI'NS |  LOCALITZACIÓ     PUBLICITAT:  TARIFES  
diaridegirona.cat és un producte d'Editorial Prensa Ibérica
Queda terminantment prohibida la reproducció total o parcial dels continguts oferts a través d'aquest mitjà, llevat autorització expressa de diaridegirona.cat. Així mateix, queda prohibida tota reproducció a l'efecte de l'article 32.1, paràgraf segon, Llei 23/2006 de la Propietat intel·lectual.
Adaptat a la Llei de
Protecció de Dades per
 


  Avís legal
  
  
Altres mitjans del grup Editorial Prensa Ibérica
Diario de Ibiza  | Diario de Mallorca  | Empordà  | Faro de Vigo  | Información  | La Opinión A Coruña  |  La Opinión de Granada  |  La Opinión de Málaga  | La Opinión de Murcia  | La Opinión de Tenerife  | La Opinión de Zamora  | La Provincia  |  La Nueva España  | Levante-EMV  | El Boletín  | Mallorca Zeitung  | Regió 7  | Superdeporte  | The Adelaide Review  | 97.7 La Radio  | Blog Mis-Recetas