L a publicació de la Guia Michelin és un dels esdeveniments més esperats de l'any en el camp de la gastronomia. Tant pels restauradors, que veuen en ella un examen de doctorat, com pels clients que la tenen com una referència, almenys com un indicador. I un any més ha certificat la bona salut de l'alta gastronomia gironina amb la incorporació de dos nous establiments, tot i que en aquesta ocasió el nombre total de restaurants gironins amb estrelles Michelin (12) no hagi augmentat a causa de les baixes de Can Pipes i l'Hostal de Sant Salvador, ambdós per voluntat pròpia. El primer perquè ha decidit renunciar a la pressió permanent que suposa una estrella Michelin i el segon per haver donat un nou rumb a la seva activitat restauradora. Els dos nouvinguts són establiments familiars amb una llarga i reconeguda trajectòria a partir d'una cuina que combina la tradiciò i la modernitat. La seva incorporació a la prestigiosa Guia Michelin és un reconeixement internacional a la feina ben feta. L'únic regust amargant, fins a cert punt, ha estat que els responsables de la Guia no han considerat l'esperada tercera estrella al Celler de Can Roca, que a les nostres comarques només té El Bulli. Existia el convenciment que l'estrena del nou local els elevaria cap a la categoria màxima, però ja és conegut en el sector que Michelin Espanya és molt més exigent que els seus col·legues del Japó, país on les estrelles es concedeixen com rosquilles. En qualsevol cas, és remarcable que en una activitat que cada cop gaudeix d'un major reconeixement social i que forma part ja de la cultura, la província de Girona compti amb el 10% dels restaurants amb estrella Michelin de tot l'Estat. És un exemple a imitar quan es parla de la necessitat d'innovar per millorar la qualitat i la competitivitat de les nostres empreses per afrontar la globalització.